Skip to content

 

Mi az oszteoartritisz?

Az oszteoartritisz (OA) a leggyakoribb krónikus (tartós) ízületi állapot.

Az ízület az, ahol két csont érintkezik egymással. Ezeknek a csontoknak a vége védelmező szövettel van beborítva, melyet porcnak nevezünk. Az oszteoartritisz esetében ezek a porcok elkopnak és a csontvégek összedörzsölődéséhez vezetnek. Ez fájdalomhoz, merevséghez, valamint egyéb tünetekhez vezethet.

Az oszteoartritisz leggyakrabban idős emberekben fordul elő, ugyanakkor bármely felnőtt életkorban találkozhatunk vele. Az oszteoartritiszt gyakran degeneratív ízületi elváltozásként, degeneratív artritiszként, valamint kopásos artritiszként is emlegetik.

A rokkantság vezető okaként az oszteoartritisz 30 millió férfit és nőt érint az Egyesült Államokban.

Az oszteoartritisz okai

Az oszteoartritiszt ízületi károsodás okozza. Az ízületet érő károsodások összeadódhatnak az idő folyamán, többek között ez az egyik oka annak, hogy az életkor előrehaladtával miért vezet az ízületi károsodás oszteoartritiszhez. Minél idősebb vagy, annál elhasználtabbak az ízületeid.

Az ízületi károsodás egyéb okai magukban foglalják a múltbeli sérüléseket, mint a:

 • szakadt porc
 • kificamodott ízület
 • szalagsérülések

Emellett magukban foglalják még az ízületi deformitást, az elhízást és a helytelen testtartást. Bizonyos rizikótényezők, mint a családi kórtörténet és a nem fokozza az oszteoartritisz kockázatát.

Oszteoartritisz és a porcok

A porc egy kemény, gumiszerű anyag, ami rugalmasabb és puhább, mint a csont. A porc feladata a csontvégek védelme az ízületen belül, valamint azok egymáson történő elmozdulásának elősegítése.
Amikor a porc elkopik, a csontfelszínek rücskössé és keménnyé válnak. Ez fájdalomhoz vezethet az ízületben, valamint irritációhoz a környező szövetekben. A károsodott porc nem tudja magát helyreállítani. Ez azért van, mert a porc nem tartalmaz vérereket.
Amikor a porc teljesen elkopik, az a tompítás, mely eredetileg a porc funkciója volt, megszűnik, lehetővé téve a csont csonttal történő érintkezését. Ez intenzív fájdalomhoz és más oszteoartritiszhez kapcsolódó tünetek kialakulásához vezethet.

Oszteoartritisz tünetek

Oszteoartritisz bármelyik ízületben előfordulhat. Azonban a test leggyakrabban érintett területei a következők:

 • kézfejek
 • ujjbegyek
 • térdek
 • csípő
 • gerinc, jellemzően a nyaki vagy háti szakaszon

Az oszteoartritisz leggyakoribb tünetei a következők:

 • fájdalom
 • érzékenység (diszkomfort érzés, amikor az ujjaddal nyomást gyakorolsz az adott területre)
 • merevség
 • gyulladás

Ahogyan az oszteoartritisz egyre előrehaladottabbá válik, a vele járó fájdalom egyre intenzívebbé válhat. Idővel az ízületek, valamint a környező területek is megduzzadhatnak. Az oszteoartritisz korai tüneteinek a felismerése segíthet az állapot sikeresebb kezelésében.

Súlyos oszteoartritisz

Az oszteoartritisz egy progresszív állapot 5 stádiummal, melyet 0-4-ig jelölünk. Az első stádium (0) jelenti a normális ízületet. A 4-es stádium pedig a súlyos oszteoartritiszt. Nem mindenki, aki oszteoartritiszben szenved, jut el a 4. stádiumig. Az állapot gyakran stabilizálódik, mielőtt idáig eljutna.

A súlyos oszteoartritiszben szenvedő emberek egy vagy több ízületében nagymértékben vagy teljesen hiányzik a porc. A csontvégek súrlódása egymáson olyan súlyos tünetekhez vezetnek, mint a:

 • Fokozott duzzanat és gyulladás. A szinoviális folyadék mennyisége az ízületben megnövekedhet. Normál esetben ez a folyadék csökkenti a súrlódást mozgás közben. Azonban túlzott mennyiségben ízületi gyulladáshoz vezethet. Levált porcdarabok szintén úszkálhatnak ebben a szinoviális folyadékban, fokozva a fájdalmat és a duzzanatot.
 • Fokozott fájdalom. Fizikai aktivitás közben fájdalmat tapasztalhatsz, de akár még pihenés közben is. A fájdalom vagy az ízület duzzanatának mértéke egyre fokozódhat a nap folyamán, ha túlerőlteted magad.
 • Csökkent mozgástartomány. Az ízületeidben tapasztalható merevség vagy fájdalom következtében talán nem leszel képes ugyanolyan könnyen mozogni. Ez megnehezítheti azoknak a mindennapi tevékenységeknek az élvezetét, melyeket régen könnyedén elvégeztél.
 • Ízületi instabilitás. Az ízületeid veszíthetnek stabilitásukból. Például, ha súlyos oszteoartitisz van a térdedben, akkor elakadást tapasztalhatsz az ízületedben (hirtelen bekövetkező mozgáshiány).
 • Egyéb tünetek. Ahogy egy ízület egyre jobban elkopik, izomgyengülés, csontkinövések, valamint ízületi deformitás is előfordulhatnak.

Az oszteoartritisz okozta ízületi károsodás nem visszafordítható, de a kezelés segíthet a tünetek csökkentésében.

Oszteoartritisz vs. reumatoid artritisz

Az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz (RA) ugyanazokkal a tünetekkel rendelkeznek, de két nagyon különböző állapotról van szó. Az oszteoartritisz egy degeneratív állapot, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válik. A reumatoid artritisz másrészről pedig egy autoimmun rendellenesség.

A reumatoid artritisztől szenvedő emberek immunrendszere az ízületek körüli puha bélést tévesen, fenyegetésként észleli a szervezet számára, megtámadva azt a területet. Ezt a puha bélést, mely magában foglalja a szinoviális folyadékot is, ízületi hártyának nevezzük. Ahogy az immunrendszer támadásba lendül, folyadék felhalmozódás történik az ízületben, ami merevséghez, fájdalomhoz, duzzanathoz és gyulladáshoz vezet.
Ha nem vagy biztos benne, milyen típusú artritiszben szenvedsz, a legjobb konzultálni erről az orvosoddal.

Az oszteoartritisz diagnózisa

Az oszteoartritisz egy általában lassú lefolyású kór, melyet igen nehéz diagnosztizálni, amíg nem okoz fájdalmas tüneteket vagy legyengülést. A korai oszteoartritiszt gyakran egy röntgenezést igénylő töréshez vezető sérülés vagy valamilyen más eset kapcsán diagnosztizálják.
A röntgen mellett az orvos MRI vizsgálatot is elrendelhet az oszteoartritisz diagnózisának felállításához. Ez a képalkotó eljárás rádióhullámokat és mágneses mezőt használ a csontokról és lágyszövetekről történő képalkotáshoz.
Más diagnosztikus eljárások vérvételt igényelnek az egyéb ízületi fájdalmat okozó állapotok kizárására, mint például a reumatoid artritisz. Ízületi folyadék vizsgálat szintén alkalmas lehet annak a meghatározására, hogy vajon vérrög vagy fertőzés húzódik a gyulladás hátterében.

Az oszteoartritisz kezelése

Az oszteoartritisz kezelése a tüneti kezelésen alapszik. A számodra legmegfelelőbb gyógymód kiválasztása a tüneteid súlyosságától, illetve azok előfordulási helyétől függ. Gyakran az életmódváltás, a vény nélkül kapható gyógyszerek és a házi gyógymódok elegendőek a fájdalom, a merevség és a duzzanat csökkentéséhez. Az oszteoartritisz kezelését segítő házi praktikák és életmódbeli változtatások a következőket foglalják magukba:

Testmozgás

A fizikai aktivitás erősíti az ízületeket körülvevő izmokat és segít a merevség csökkentésében is. Mozogj legalább 20-30 percet minden másnap. Válassz nem túl megerőltető, low-impact mozgásformákat, mint például a séta vagy az úszás. A tai chi vagy a jóga szintén javíthatja az ízület flexibilitását és segíthet a fájdalom csökkentésében is.

Testsúly csökkentés

A túlsúly túlterhelheti az ízületeket és fájdalomhoz vezethet. A felesleges kilók leadása segít enyhíteni a nyomást és csökkenteni a fájdalmat. Az egészséges testsúly más egészségügyi problémák kockázatát is csökkentheti, mint például a cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

Megfelelő alvás

Az izmaid pihentetése segíthet csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást. Az egészséged érdekében ne erőltesd túl magad. Az elegendő mennyiségű éjszakai alvás segíthet a fájdalom hatékonyabb kezelésében is.

Hideg és meleg borogatás

Kísérletezhetsz hideg és meleg borogatással is az izomfájdalom és a merevség csökkentése érdekében. Helyezz hideg vagy meleg borogatást 15-20 percre a fájó ízületeidre többször is egy nap.

Ezek a praktikák segíthetnek csökkenteni a tüneteidet és javítani az életminőségedet. T

Gyakorlatok oszteoartritisz esetére

A könnyed nyújtógyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek az oszteoartritiszben szenvedő emberek számára, különösen, ha merevséget vagy fájdalmat érzel a térdeidben, a csípődben vagy a hátadban. A nyújtás növelheti a mobilitást és a mozgástartományt.
Mint bármely más edzésterv esetében, ez esetben is beszélj orvosoddal mielőtt belekezdenél, hogy biztosan megfelelő-e számodra az adott fizikai aktivitás. Személyre szabott torna kialakításában gyógytornász tud segíteni.

Az oszteoartritisz gyógyszeres kezelése

Az oszteoartritisznek számos különböző gyógyszeres kezelési módja áll rendelkezésre, melyek csökkentik a fájdalmat vagy a duzzanatot. Az orvosod javasolhatja a vény nélküli gyógyszereket első körben, illetve vényköteles gyógyszerekkel tud az állapoton javítani.

Az oszteoartritisz természetes kezelési módjai

Az alternatív kezelési módok és a táplálékkiegészítők enyhítik az olyan tüneteket, mint a gyulladás és az ízületi fájdalom. Néhány táplálékkiegészítő vagy gyógynövény, melyek segíthetnek:

 • halolaj
 • zöld tea
 • gyömbér

Egyéb alternatív kezelési lehetőségek:

 • akupunktúra
 • gyógytorna
 • fizikoterápia
 • masszázsterápia

Az egyéb gyógymódok az Epsom sós-fürdőtől a hideg-, meleg borogatásig terjednek.

Beszélj kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt vagy gyógynövényt használni kezdenél. Így biztos lehetsz benne, hogy azok valóban biztonságosak és hatékonyak lesznek számodra és nem fognak kölcsönhatásba lépni egyéb gyógyszerekkel, melyeket szedsz.

Az oszteoartritisz diétája

Az oszteoartritisz esetében az étrend és a tápanyagok különösen fontosak. Először is a testsúlyodat a normál tartományban kell tartanod ahhoz, hogy csökkentsd a felesleges nyomást az ízületeiden.

Olyan tudományos kutatás is létezik, amelyik azon a véleményen van, hogy az oszteoartritisz egyes típusai, mint például a térd oszteoartritisze, jól reagál a flavonoidokban gazdag étrendre, melyek olyan tápanyagok, amik a gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő. A számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható antioxidánsok szintén hatékonyan veszik fel a harcot a szabadgyökökkel, melyek a gyulladás következményei. A szabad gyökök olyan molekulák, melyek sejtkárosodáshoz vezethetnek.

A jó minőségű étrend segíthet megkönnyebbülést hozni az oszteoartritisz gyulladásból és duzzanatból eredő tüneteire. Ezeknek a vitaminoknak, tápanyagoknak a bevitelére érdemes figyelni:

 • C-vitamin
 • D-vitamin
 • béta karotin
 • omega-3 zsírsavak

A gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező ételek fokozott bevitele szintén segítséget jelenthet.

Az osztreoartritisz megjelenési formái

Oszteoartritisz a kezekben

Az oszteoartritisz a kezeid egy vagy akár több területén is jelentkezhet. Ezek a területek leggyakrabban az ujjvégeket, a középső ujjperceket, a csuklót és a hüvelykujjat összekötő ízületet és magát a csuklót jelentik. Az érintett ízületek meghatározzák az előforduló tüneteket.

A leggyakoribb tünetek a következők:

 • merevség
 • fájdalom
 • duzzanat
 • vörösség
 • gyengeség
 • az ujjak mozgathatóságának nehézsége
 • csökkent mozgástartomány
 • ropogó hang az ujjak mozgatása közben
 • a tárgyak szorításának és fogásának nehézsége

A nőknél gyakoribb az oszteoartritisz előfordulása a kezekben, mint férfiaknál és gyakrabban jelentkezik fiatalabb életkorban. A kezekben jelentkező oszteoartritisz nagymértékben befolyásolhatja azoknak a feladatoknak az elvégzését, melyek a mindennapi életünk részét képezik. Azonban, az életmódváltástól a műtétig terjedő kezelési módok mind segíthetnek.

Oszteoartritisz a csípőben

Az oszteoartritisz megjelenhet csak az egyik vagy akár mindkét oldali csípőben is egyidejűleg. Ebben a tekintetben különbözik a reumatoid artritisztől, melynek esetében általában egyszerre jelentkezik mindkét oldalon.

A csípő oszteoartritisz egy lassú degeneratív állapot. Sok ember tapasztalja azt, hogy akár évekig képesek harcolni a tünetekkel gyógyszeres kezelés, testmozgás és fizikoterápia segítségével. Az olyan segédeszközök, mint a bot, szintén segíthetnek.
Ha az állapotod rosszabbodik, szteroid injekciók, egyéb gyógyszerek vagy akár a műtét is hozhat megkönnyebbülést. Az alternatív terápiák szintén segíthetnek, valamint új gyógymódok is megjelentek a láthatáron.

Oszteoartritisz a térdben

Akárcsak a csípő oszteoartritisz, a térdben jelentkező osztreoartritisz is lehet egyoldali vagy kétoldali. Az életkor, a genetika, valamint a térdsérülés is szerepet játszhat a térd oszteoartritiszének kialakulásában.

Azok a sportolók, akik kizárólag nagy kiterjedésű, ismétlődő mozdulatokat igénylő sportot űznek, mint például a futás vagy a biciklizés, növelik az oszteoartritisz kockázatát. Szintúgy, ha csak egyféle fizikai aktivitást folytatsz, az túlerőltethet bizonyos izmokat, míg alulterhel másokat, az a térdízületek gyengeségéhez és instabilitásához vezethet. A testmozgás változatossága segít abban, hogy más-más izomcsoportokat dolgoztass meg, mely segít a térd körüli izmok megerősítésében. A térd oszteoartritiszének kezelési módja nagyban függ annak stádiumától.

Oszteoartritisz térdrögzítő

Térdrögzítő viselése szintén remek, nem műtéti megoldást jelenthet oszteoartritisz esetében. A térdrögzítők csökkenthetik a duzzanatot és a nyomást. A stabilitást is növelheti a térdben azáltal, hogy elvezeti a súlyt a térd sérült részeiről. Ez nagyobb mobilitást is eredményezhet.
A térdrögzítőknek számos típusa létezik. Némelyik egyénre szabott és vény nélkül kapható. Az orvosod valószínűleg azt fogja javasolni, hogy próbálj ki többféle térdrögzítőt a különböző fizikai aktivitásokhoz.

Nyaki oszteoartritisz

A nyaki oszteoartritiszt nyaki meszesedésnek is nevezik másképpen. Ez egy életkor-függő állapot, mely a 60 éve felettiek 85 %-át érinti. Férfiakban és nőkben is egyaránt előfordul.

A nyaki gerincszakasz a nyak területén helyezkedik el és kisízületekből áll. Ezek az ízületek segítenek fenntartani a flexibilitást a gerincben, lehetővé téve a teljes mozgástartomány kihasználását. Amikor a kisízületek körüli porc elkezd elkopni, az nyaki oszteoartritisz kialakulásához vezet.

A nyaki oszteoartritisz nem mindig vezet tünetek kialakulásához. Azonban, amikor igen, a tünetek az enyhétől az egészen súlyosig mind előfordulhatnak, ezek a következők lehetnek:

 • fájdalom a lapockában, lefele a karban, valamint az ujjvégekben
 • izom gyengeség
 • nyaki merevség
 • fejfájás, leggyakrabban a fej hátsó területén
 • zsibbadás vagy érzéketlenség lefele a karokban vagy a lábakban

Alkalmanként súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, mint a hólyag és a belek szabályozásának elvesztése vagy az egyensúlyvesztés.

Gerinctáji oszteoartritisz

Ha fáj a hátad, lehetséges, hogy gerinctáji oszteoartritisztől szenvedsz. Ez az állapot az alsó háti szakasz, valamint a fenék tájékán található kisízületeket érinti. Az életkor és a gerincsérülés mind lehetséges kiváltó tényezői a gerinctáji oszteoartritisznek. Ez az állapot gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Azok, akik túlsúlyosak vagy olyan munkát végeznek, melyhez sokat kell guggolniuk vagy ülniük, szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A gerinc oszteoartritisz tünetei nagyon változatosak lehetnek súlyosságuktól függően, ezek a következők:

 • merevség vagy lágyság a háti szakasz ízületeiben
 • gyengeség, merevség vagy érzéketlenség a karokban vagy a lábakban
 • csökkent mozgástartomány

Fontos odafigyelni ezekre a tünetekre. Ha kezeletlen marad, a gerinctáji oszteoartritiszed súlyosbodhat is, sokkal súlyosabb tüneteket és mozgásképtelenséget eredményezve.

Az oszteoartritisz megelőzése

Rendelkezhetsz olyan oszteoartritiszre hajlamosító kockázati tényezőkkel, melyekre nincs befolyásod, ilyen például az örökletesség, az életkor és a nem. Azonban egyéb kockázati tényezőkre lehet befolyásunk, és az azokra való odafigyelés csökkentheti az oszteoartritisz kockázatát.

A következő tanácsok segíthetnek azoknak a kockázati tényezőknek a csökkentésében, melyeket képes vagy befolyásolni:

 • Támogasd a tested. Ha sportoló vagy megszállott vagy, akkor mindenképpen figyelj oda a testedre. Viselj sport segédeszközöket vagy cipőt, melyek segítenek csökkenteni a térdeidre nehezedő terhelést. Arra is figyelj oda, hogy váltogasd az általad végzett mozgásformákat és így minden izomcsoportodat átmozgasd, ne mindig csak ugyanazokat az izmokat.
 • Figyelj oda a testsúlyodra. Tartsd a BMI-det a testmagasságodnak és nemednek megfelelő normál tartományban.
 • Étkezz egészségesen. Egyél változatosan, melynek alapját friss zöldségek és gyümölcsök képezzék.
 • Pihenj eleget. Adj a testednek bőven lehetőséget a pihenésre és az alvásra.

Ha cukorbeteg vagy, akkor a vércukorszintedre való odafigyelés is csökkentheti az oszteoartritisz kialakulásának kockázatát.

Az oszteoartritisz kilátásai

Az oszteoartritisz egy krónikus megbetegedés, melyre nincs gyógymód, de kezeléssel jók a kilátások. Ne hagyd figyelmen kívül a krónikus ízületi fájdalmat és merevséget. Minél hamarabb beszélsz az orvosoddal, annál hamarabb lesz meg a diagnózis, kezdődik el a kezelésed és javul az életminőséged.

 

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top