Skip to content

McKenzie torna alapja – McKenzie módszer

A McKenzie módszer  világszinten elterjedt és elismert módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv  kezelésére. A McKenzie terápia a világ egyik legismertebb gerinc vizsgálati- és kezelési módszere, ami gyors eredményt és gyógyszer-mentes kezelést biztosít a betegek számára. A kezelés személyre szabottan történik egy alapos kivizsgálást követően, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a páciensnek milyen gyakorlatra van szüksége tünetei enyhítéséhez. Az orvos akkor ajánlja a McKenzie tornát, ha az adott gerincbetegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás. A beteg a terápia során nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése.

Milyen elváltozások esetén javíthat az Ön állapotán a McKenzie torna?

  • Diagnosztizált gerincsérv (nyaki, lumbális, háti porckorongsérv)
  • Isiász
  • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom: felkarokban, csípőkben, fenékben, vállakban,
  • Derekában lévő merevség vagy fájdalom
  • Derékfájdalom miatt nehéz előrehajlás
  • Derék szakaszon vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely kiterjedhet a fenékbe, ill. vállakba
  • Időnként megjelenő bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban
  • Sajgó fájdalom érzet a könyökökben vagy térdekben
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát-, nyakfájdalom
  • Letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom
McKenzie torna videó

Hogyan zajlik a McKenzie torna?

A McKenzie torna első lépése a tünetek tesztelése, melynek során a szakember speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel. A mozgásra adott reakciókból, a fájdalom változásából következtet a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy személyre és tünetekre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is kivitelezhető mozdulatból, mozdulatsorból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens maga tudja enyhíteni fájdalmát. Ezáltal a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot izomerősítéssel történő stabilizálása.

Az első alkalom tehát magában foglalja a McKenzie módszer alapján végzett tünet tesztelést és az első gyakorlatsor betanítását is. A kezelés hatékonyságát fokozza, hogy a páciens házi feladatot kap, aminek otthoni végzésével kapcsolatban megkapja az instrukciókat is a terapeutától.

Az optimális állapot eléréséhez további kezelések szükségesek, melyek során a terapeuta az állapot változásához igazítja a gyakorlatokat. A további gyógytorna kezelések időtartamát a pácienshez igazítva közösen alakítják ki, ez lehet 30 vagy 50 perces alkalom.

A McKenzie módszer alapján végzett kezelés alkalmas lehet a porckorongsérv visszahúzására, amivel párhuzamosan csökkennek a páciens tünetei.

A kezelés következő lépése a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése célirányos, személyre szabott gyógytornával.

Fontos tévhitek a McKenzie torna működésével kapcsolatban

1) A MCKENZIE TORNA ALAPJA A MCKENZIE GYAKORLATSOR

mckenzie tornaSokan keresnek az interneten McKenzie gyakorlat leírásokat, videókat. Ezeket csak mintaként szabad kezelni, mert a McKenzie módszer lényege az egyén problémájához igazított kezelés. A McKenzie torna alapos vizsgálatra épül és az egyén adott állapotára szabott kezelés. A vizsgálat során először a beteget részletesen kikérdezi a szakember és megpróbálja megismerni a tüneteket. Lényeges, hogy hogyan alakult ki az elváltozás, mikortól és hogyan kezdődött a fájdalom, mennyire állandó, pontosan hol helyezkedik el, kisugárzik-e, milyen tényezők erősítik vagy gyengítik, van-e a hátterében régebbi esemény (pl. baleset, sérülés, műtét), vannak-e gyulladásos vagy rosszindulatú elváltozásokra utaló jelek. Ezért is fontos, hogy ezt a diagnosztizálást és terápiát csak a McKenzie Intézet képzéseit elvégzett diplomás szakemberek (gyógytornászok, mozgásszervi betegségekben jártas orvosok) folytathatják. A kikérdezés után mozgással együtt járó vizsgálat következik. Ez alapján határozza meg a terapeuta a páciens problémájához igazított gyakorlatokat. Attól függően, hogy milyen jellegzetességei vannak a fájdalomnak, más gyakorlatok lesznek jótékony és káros hatásúak. Nem jó mindenkinek, minden állapotában ugyanaz a gyakorlat! Nincs tehát előre megírt „recept” vagy gyakorlatsor.

2) A MCKENZIE TORNA CSAK A GERINC ÁLLAPOTÁT JAVÍTJA

Sokan azt gondolják, hogy a McKenzie torna csak a derék kezelésére alkalmas és valamilyen kész gyakorlatsor, néhány speciális (főleg homorításos, extenziós) gyakorlattal. Ez azonban ebben a formában nem igaz. A McKenzie terápia nemcsak derék- és nyaki panaszok esetén nagyon hatékony, hanem más ízületek pl. váll és térd kezelése esetén is.

3) A MCKENZIE TORNA NÉHÁNY HÁTRAHAJLÁSOS MOZGÁST JELENT

A McKenzie-féle kezelés a panaszok vizsgálatával kezdődik: hogyan változnak a tünetek a különféle testhelyzetekben és mozgások hatására. A McKenzie terapeuta azt vizsgálja, hogy a mozdulatoknak van-e olyan iránya, aminek hatására a fájdalom és annak kisugárzása erősödik, majd pedig csökken vagy megszűnik. Mivel az emberek többsége a sok ülő terhelés miatt domború derékkal ül, ezért ez az irány a derékfájósoknak gyakran a homorítás. Emiatt alakult ki az a tévhit, hogy a McKenzie módszer a hátrahajlásos gyakorlatokról szól.

4) AKUT FÁJDALOM ESETÉN NEM SZABAD GYÓGYTORNÁRA MENNI

A McKenzie elvek alapján végzett alapos vizsgálat és az óvatos, egyénre beállított gyakorlatok miatt a McKenzie terápia már akut fájdalom esetén is sokat segíthet. Általában minél hamarabb jön a beteg, annál könnyebb kezelni a fájdalmat.

5) A MCKENZIE TORNA NAGY SZÁMÚ GYAKORLATBÓL ÁLL 

A kezelés célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása. A McKenzie torna hatására a porckorong visszapréselődik a csigolyák közé, ami a fájdalom csökkenését illetve megszűnését idézi elő, megelőzve ezzel egy esetleges műtétet. A gyakorlatok kizárólag ezt a célt szolgálják, nem pedig az általános mozgásigény kielégítését nagy számú gyakorlattal. A megfelelően összeállított gyakorlatokkal, gyakorlatsorozatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét.

McKenzie torna esettanulmány – lumbális gerincsérv kezelése

40 éves, fiatal férfibeteg feltételezett gerincsérvvel kb. fél éve változatlanul fennálló valamint bizonyos mozgásokra bal lábszárba sugárzó fájdalommal és bizsergéssel keresett meg minket. Hangulata elkeseredett volt, hisz túl fiatalnak tartotta magát az ilyen jellegű fájdalomhoz.

A páciens életmódjára jellemző a sok ülés (irodai munkát végez), futball) igyekszik ellensúlyozni. Korábban készült MR vizsgálat két lumbalis/ágyéki porckorong sérvet igazolt (discus hernia). Az eddig kapott infúziós kezelés csökkentette ugyan a fájdalmát, de hatása nem volt teljes körű és tartós.

A fizioterápiás vizsgálat, az anamnézis felvétele McKenzie elvei szerint történt.

A mozgásvizsgálat során kiderült, hogy állandó deréktáji fájdalma mellett előrehajláskor, üléskor valamint ülésből való felálláskor bal lábszárig sugárzó fájdalom és bizsergés jelentkezett. Az állás, illetve a mozgás, járás során pedig csökkentek ezek a tünetek.

Az időszakos, bizonyos mozgásokra provokálódó tünetei mechanikai eredetűnek bizonyultak, és a vizsgálat, valamint a kezelés során sikerült olyan mozgásirányt találni, mellyel a kisugárzó fájdalom már az első kezelésnél megszűnt egy időre. Ennek a gyakorlatnak az otthoni, megfelelő számú végzésével pedig teljes, tartós fájdalommentességet ért el a beteg.

A megfelelő mozgásirányban végzett gyakorlat ismétlésével megváltoztattuk a terhelési stratégiát, és nemcsak a bal lábszárig kisugárzó fájdalom szűnt meg, hanem pár napon belül az addig állandó deréktáji panasz is teljesen elmúlt. Mivel a provokáló testhelyzetet ki kellett iktatni az életmódból, hogy ne térjen vissza a probléma, a testtartás korrekció és annak tudatosítása is elengedhetetlen részét képezte a terápiának. A fizioterápiás kezelés McKenzie elvei szerint eredményesnek bizonyult, mert sikerült a fájdalmat megszüntetni és a funkciót visszaállítani. A tünetek megszüntetését követően a terápiát kiegészítettük egy tartáskorrekciós programmal, amivel a cél a kiújulás megakadályozása volt.

McKenzie torna esettanulmány – nyaki gerincsérv kezelése

45 éves női beteg, vezető pozícióban van, ülő munkát végez, nyaki porckorongsérv diagnosztizálása megtörtént.

Nyaki porckorongsérve kisugárzik a karba, zsibbadnak az ujjai.

Heti 2 alkalommal járt McKenzie tornára (2*50 perc) 2 hónapon át + otthon napi 3*20 percet végezte a megadott gyakorlatokat. Ezen kívül olykor munkahelyén is tudott gyakorlatokat végezni.

4-5. alkalomra már érezte a javulást, csökkent a fájdalom.

Mielőtt hozzánk jött kezelésre, egy egészségügyi centrumban volt infúziós kezelésen a nyaki porckorongsérv következtében kialakuló fájdalom ellen, de nem használt a fájdalmára.

A McKenzie torna kapcsán folyamatosan érezte a javulást, emiatt nagyon motivált volt a McKenzie gyakorlatok végzésére, s 2 hónap után is járt tornára heti 1 alkalommal. Ekkor már megszűnt a zsibbadás és a fájdalom.

Eredmény:

Rendszeres torna után a nyaki gerincsérvet sikerült visszanyomni a bal oldalról a megfelelő pozícióba. A nyaki porckorongsérv következtében kisugárzó fájdalom és a zsibbadás is teljesen megszűnt.

McKenzie torna esettanulmány – derékbecsípődés kezelése

Erika, 40 éves ápoló – derékbecsípődés kezelése

Derékbecsípődéssel, görnyedt tartásban keresett fel minket, hogy „csináljunk valamit a derekával, mert nem tud kiegyenesedni, annyira fáj’. Munkájának ellátása, ami emeléssel együtt jár, lehetetlen volt ebben az állapotban.

A vizsgálat alapján a kezelést McKenzie terápiával kezdtük el.

Mivel időben érkezett, az első McKenzie kezelést követően már egyenes tartással, minimális fájdalommal távozott a rendelőből. Ő maga is nehezen hitte el.

A kapott házi feladatot folyamatosan végezve a fájdalom napokon belül teljesen megszűnt. Egy-egy nehezebb mozdulatra még enyhén jelentkezett némi fájdalom, de a terápia során megtanulta, hogyan tudja befolyásolni saját tüneteinek és magától képes volt megszüntetni a kialakult fájdalmat.

Jelenleg is dolgozik és ura tüneteinek.

McKenzie torna esettanulmány – halmozott problémák kezelése

Eszter komoly nyak-fej-vállfájdalommal keresett meg minket, melyet ismert porckorongsérv okozott. A munkáját egyre nehezebben volt képes ellátni, de a mindennapi életben is nehézségeket okozott neki a gyakori, szinte állandó fájdalom.

Nyaki McKenzie tesztet és kezelést alkalmazva, már az első kezelés alatt a tünetek annyira lecsökkentek, hogy alig voltak érezhetőek.

Folyamatos gyakorlás mellett a fájdalom napok alatt teljesen megszűnt. Csak időnként, 1-1 megerőltetőbb provokatív mozgássorozatra jön elő, de az általa is ismert, megfelelő gyakorlatokkal a fájdalom előjötte alkalmával szépen le tudja őket csökkenteni. A tesztelést követő további gyógytorna alkalmakon a cél állapotának stabilizálása volt, ill. a kiújulás megelőzése.

Jelenleg is ura a tüneteinek, képes maradéktalanul ellátni a munkáját és az otthoni teendőit.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Külföldi McKenzie torna információs videók

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top