Skip to content

A csípőízület ortopédiai betegségei

1. Veleszületett csípőficam (luxacio coxae congenita)

A csípő és a combcsont beízesülésénél található csípőízület fejlődési rendellenessége. A csípőficam (diszplázia, szubluxáció, luxáció) ízület alkotórészeinek fejletlensége, elváltozása, mely a combcsont (femur) fejének az ízületi vápán kívül kerülésében nyilvánul meg. Súlyossága különböző lehet a csupán laza ízülettől a vápa és a combfej formai, szögbeli, méretbeli eltéréséig, bár az átmenetek között nincsen éles határ.

2. Serdülőkori combfej elcsúszás (epiphyseolysis capitis femoris)

Serdülőkorban a nemi érés folyamán jelenik meg, a combfej elcsúszik a növekedési porcon hátra és lefelé. Oka a növekedési és nemi hormonok aránytalansága, valamint a testsúly és az izom húzása következtében létrejött ízületi túlterheltség.

3. Coxa vara infantum

Veleszületett combnyak-fejlődési zavar. A comb nyak-fej és a combcsont teste között bezárt szög kisebb a normálisnál. A nagy tompor közel kerül a csípőlapáthoz és a középső- és kis farizom működése elégtelenné válik. Az elváltozás már a születéskor jelen van, de kis gyermek korban fejlődik ki.

4. Congenitalis femura (combcsont) hypoplasia

A hypoplasia jelentése magyarul: elmaradt, csökkent, gyenge fejlődés.

A hypoplasia enyhe formájában a combcsont hossza és vastagsága kisebb a normálisnál, ami később coxa vara (csípő eredetű X-láb) kialakulását is okozhatja.

Súlyosabb esetben az érintett combcsont sokkal rövidebb, a végtaghossz különbség igen jelentős lehet. A végtaghossz különbség kiküszöbölése protézissel lehetséges.

Lehetséges tünetek:

 • Végtag rövidülés
 • Végtaghossz különbség okozta sántítás
 • Gerincferdülés
 • Derékfájdalom, degeneratív ágyéki gerinc elváltozások

Csípőprotézis műtét

A mozgásszervi panaszok nagy csoportját teszik ki a csípőízület elváltozásai. Az ízületi porc fokozatos leépülése az ízület anatómiai szerkezetét, ezáltal a beteg funkcionális képességeit megváltoztatja, s olyan mértékű állapotromlást hoz létre, hogy a terápia konzervatív úton már nem valósítható meg, csakis a műtéti megoldással. A teljes csípőprotézis beépítése olyan operáció, melynek során a megbetegedett, károsodott csípőízületet helyettesítik.

műtét célja a beteg fájdalmának csökkentése, valamint az ízület stabilitás helyreállítsa. A csípőízületi protézis beültetése különböző rögzítési technikákkal történhet. A módszer lehet cementes vagy cementnélküli rögzítési technika, vagy a kettő ötvözetét, az ún. hibrid módszer.

Csípőprotézis műtét után hogyan terheljük az ízületet?

Cementes protézis beültetése: a kórházi tartózkodás alatt könyökmanó, illetve járókeret használhata. Később egyetlen mankó, 6-8 hét elteltével járóbot használható.

Cement nélküli protézis beültetése: hosszabb idő szükséges a stabilitás eléréséhez. 3 hónapig csak mankóval járhat a beteg. Ezt követően, ha az orvosi ellenőrzés során nincs kilazulásra utaló jel, akkor a járóbot használható.

Csípőprotézis műtét után követendő életmódbei szabályok

 • Tilos a csípőízület ki-be forgatása! Minden olyan hirtelen mozdulatot kerülni kell az első időszakban, mely a csípő ki- és beforgatásával jár. Nem ajánlott keresztbe tett lábakkal sem ülni.
 • A térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes, mert a protézis kilazulását okozhatja. Ülésnél magasított széket, ágyat, WC-ülőkét érdemes használni.
 • Leüléskor is kerülje a hirtelen mozdulatokat. Leüléskor az egyik kézzel hátul támaszkodjon meg , az érintett lábat oldalra nyújtsa ki  és lassan engedje magát ülő helyzetbe.
 • Felálláskor az érintett lábat nyújtsa ki oldalra, s ökölbe zárt kezére támaszkodva álljon fel.
 • Lehetőség szerint hosszabb ideig ne üljön egyhelyben. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor időnként álljon fel néhány percre, sétáljon!
 • Kerülendő az autóvezetés a műtétet követő 6 hétig, valamint a műtött oldalon való alvás.

Hosszútávú életmódbeli tanácsok

 • túlsúly túlterheli a protézist, ezért figyeljen a testsúlyára.
 • Kerülje a fizikai túlterhelést. Ne cipeljen nagy súlyokat, ne fusson vagy guggoljon.
 • Sportoljon rendszeresen. Ajánlott sportok: úszás, szobakrékpár, séta, nordic walking.
 • Amennyiben ülő munkát végez, óránkét tartson szünetet, sétáljon, mozgassa meg tagjait.
 • Ügyeljen a csúszásveszélyre. Kerülje a csúszós utakat, otthonában használjon csúszásgátló szőnyeget.

Csípőprotézis műtét után gyógytorna

A műtét után tulajdonképpen azonnal elkezdődhet a rehabilitációt segítő gyógytorna, amely a beteg általános fizikai állapotához igazodik. Gyógytorna gyakorlatokat ebben a cikkben talál.

Háti és csípő fájdalom

Az alsó háti szakasz fájdalma gyakori tünet. A felnőttek közel 80%-a tapasztalja meg az alsó háti szakasz fájdalmát legalább egyszer élete során. A fájdalom intenzitása a tompától az éles fájdalomig terjedhet, befolyásolva a mobilitást és az életminőséget.

A hátfájdalmat gyakran tévesztik össze a csípő fájdalommal vagy diszkomfortérzéssel. A csípőízület a gerinc közelében helyezkedik el. Éppen ezért, a csípő sérülése nagyban hasonlíthat a hátfájdalomra vagy akár okozhatja is azt. A csípő és az alsó háti szakasz fájdalma mellett a következő tüneteket is tapasztalhatjuk:

 • ágyéki fájdalom az érintett oldalon
 • merevség
 • fájdalom séta vagy mozgás közben
 • alvászavarok

Az alsó háti szakasz és a csípő fájdalom 5 lehetséges oka

Izomhúzódás

Az akut háti szakasz fájdalma gyakran izomhúzódás vagy ficam következménye. Húzódás az, amikor a szalagok túlfeszülnek vagy elszakadnak.

A ficam másrészről viszont az inak vagy izmok nyújtásából vagy akár szakadásából is eredhet. Az azonnali reakció tehát az alsó háti szakasz fájdalma, de akár a csípődben is tapasztalható tompa fájdalmom vagy diszkomfortérzés.

A húzódás vagy ficam kezelése magában foglalja a megfelelő nyújtást, valamint súlyosabb esetben a gyógytornát, illetve fizikoterápiát is. Ha a fájdalom rosszabbodik, érdemes szakorvost felkeresni a megfelelő kezelés érdekében, valamint azért, hogy megbizonyosodhassunk róla, hogy a fájdalom nem egy súlyosabb sérülés következménye.

Idegbecsípődés

Az idegbecsípődés egy olyan kellemetlen állapot, mely hasogató fájdalomhoz, zsibbadáshoz és diszkomfortérzéshez vezethet különösen a hátban, a gerincben, valamint a csípőben.

Ez abban az esetben következik be, amikor a környező csontok, izmok és szövetek túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre. A nyomás megakadályozza a megfelelő idegi funkciókat, fájdalmat, érzéketlenséget és gyengeséget okozva.

Bizonyos esetekben a korábbi sérülésekből származó hegszövet is okozhat idegbecsípődést. Az idegbecsípődés egyéb okai:

 • artritisz
 • stressz
 • ismétlődő mozdulatok
 • sportok
 • elhízás

Az ebből az állapotból eredő fájdalom rövid ideig tart és gyakran egyszer már kezelt nem maradandó sérülés következménye. Azonban, ha egy idegen állandó nyomás van, akkor az krónikus fájdalomhoz vezethet, illetve fokozottan fennáll a maradandó idegkárosodás kockázata is.

Az idegbecsípődés leggyakoribb kezelési módja a pihenés. Ha az izmok vagy idegek érintettek, akkor a szakorvos gyógytornát javasolhat a mobilitás visszaszerzése, valamint a flexibilitás érdekében.

A gyors javulás érdekében a szakorvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel a fájdalom enyhítésére.

Artritisz

Leggyakrabban az artritisz a felelős a hát és a csípő fájdalmáért. Ezt a comb elülső részén és az ágyék területén is érezhetjük. A test öregedésének és elhasználódásának gyakori következményeként az artritisz egy vagy több ízület gyulladásának a következménye.

Az artritisz gyakori következményei magukban foglalják a következőket:

 • fájdalom
 • duzzanat
 • merevség
 • csökkent mozgástartomány
 • érzéketlenség

Az artritisz kezelése a tünetek enyhítésére és a mobilitás növelésére fókuszál.

Orvosunk javasolhat gyulladáscsökkentőket vagy fájdalomcsillapítókat. Felírhat reumaellenes betegségmódosító gyógyszereket is, melyek csökkentik vagy leállítják az immunrendszer működését, hogy az ne támadja tovább az ízületeket.

Hatékony kezelési lehetőség a gyógytorna az ízületek erősítése, valamint a mozgástartomány növelése érdekében. Súlyosabb esetekben műtéti kezelésre is szükség lehet.

Porckorongsérv

A porckorongsérv akkor következik be, amikor a porckorong belsejében található zselés anyag a külső rostos gyűrűt átszakítja. Ez irritálhatja a környező idegeket, gyakran fájdalomhoz és érzéketlenséghez vezetve. Néhány porckorongsérvtől szenvedő ember azonban sosem tapasztal fájdalmas tüneteket.

A hátfájdalom mellett a következő tünetek jelenhetnek meg:

 • comb fájdalom
 • csípő és fenéktáji fájdalom
 • zsibbadás
 • gyengeség

A műtét vagy a McKenzie torna szintén lehetséges kezelési módok erre az állapotra, amennyiben a tünetek rosszabbodnak vagy az állapot elkezd kihatni az életminőségre.

A csípő-keresztcsonti ízület diszfunkciója

A csípő-keresztcsonti ízület kapcsolja össze a csípőcsontokat a keresztcsonttal, egy háromszögletű csont a lumbális gerincszakasz és a farokcsont között. Ennek az ízületnek a feladata a felsőtest, a medence és a lábak által keltett rázkódások elnyelése.

A csípő-keresztcsonti ízület húzódása kisugárzó fájdalmat okozhat a csípőben, a hátban és az ágyéki területen.

A kezelés a fájdalom csökkentésére fókuszál, valamint a csípő-keresztcsonti ízület mozgástartományának helyreállítására.

A szakorvos javasolhat pihenést, fájdalomcsillapítást, valamint meleg és hideg borogatást az izomfeszülés és gyulladás csökkentése érdekében. Egy, az ízületbe adott szteroid injekció is gyakran hasznos lehet. Súlyosabb esetekben az orvosod javasolhat műtétet is.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

 

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top