Skip to content

A gerincferdülés fogalma

A gerincferdülés a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincoszlop testünk tartóoszlopa, feladata pedig a testtartás biztosítása és a nagyobb kiterjedésű mozgások koordinálása. Csigolyák alkotják, így ad erős és mozgékony vázat a törzsünknek.

A gerincferdülés napjaink egyik leggyakoribb problémája, amely nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is érinti. A “ferdülés” azt jelenti, hogy a gerinc nyaktól induló S alakot ölt. Legtöbb esetben a felső szakaszon jobbra, az alsón pedig balra “kanyarodik” a gerincoszlop. Ilyenkor a jobb váll kicsit magasabban áll, mint a bal.

A scoliosis a kezdetekben nem okoz tünetet. Az évek múlásával azonban gyakran okoz fájdalmat. Vezethet a mozgás beszűküléséhez, bizonyos esetekben pedig negatívan befolyásolhatja különféle szervek (pl. tüdő, szív) működését.

Leggyakoribb az ún. idiopátiás scoliosis, melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. A kiváltó ok az esetek mintegy 80-85 százalékában ismeretlen. Amennyiben a ferdülés oka ismert, az lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. A lányok fokozottan érintettek, esetükben kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. A háttérben ilyenkor feltehetően tartási rendellenesség állhat. Alap esetben akkor fejlődik ki, ha a kamaszkori növekedés során a  izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével. A gyerekek izomerejének növekedése általában nincs arányban a magasságuk növekedésével. Ha pedig az izomzat nem fejlődik megfelelően, akkor a testtartás sem lehet megfelelő. A gerincferdülés egyik oka ebből következően a mozgásszegény életmód.

Ritkább a kongenitális scoliosis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.

Valamennyi típusra jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a progresszió (görbület romlásának folyamata), súlyos deformitás alakul ki, ami odavezet, hogy csökken a tüdő légző felülete, a szív munkája pedig nagymértékben megnehezül.

A gerincferdülés okai

 • az esetek legnagyobb részében az eredet, a kiváltó ok ismeretlen.
 • A kialakulásban lehet szerepe a genetikai háttérnek is, a panaszok a családon belül öröklődhetnek.
 • Állhat a háttérben ideg-izom probléma is.
 • Végtaghossz különbség is eredményezheti.
 • Okozhatja veleszületett elváltozás.

A gerincferdülés tünetei

A tünetek a következők lehetnek:

 • az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el,
 • a fej nem a test tengelyében helyezkedik el,
 • sánta járás,
 • gyors kimerülés fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során, azaz csökken a fizikai terhelhetőség,
 • hátfájdalom.

Felosztása alapján 2 nagy csoportot különböztetünk meg:

 • Funkcionális scoliosis (gerincferdülés), mely soha nem jár torzióval (csavarodással)
 • Strukturális scoliosis (gerincferdülés), mely minden esetben torsióval jár, eredete ismeretlen.

A gerincferdülésre általában jellemző, hogy a csigolyák és porckorongok terhelése egyoldalúvá válik, mely nemcsak csontos deformitásokhoz vezet, hanem az izmok lefutása, hossza, ereje is módosul és mozgás beszűkülésével, fájdalommal járhat.

Gerincferdülés esetén jellemző testtartás

 • a vállak magasságának aszimmetriája,
 • a fej nem a test tengelyében helyezkedik el,
 • a hát, mellkas és deréktáji területeken deformitások,
 • púpok és völgyek alakulnak ki.

Hogyan függ össze a gerincferdülés az életkorral?

 • sajnálatos összefüggés, hogy minél korábbi életkorban jelenik meg a gerincferdülés, annál rosszabb a ferdülés prognózisa,
 • a csontrendszer kamaszkori hirtelen növekedését az izom- és ízületi rendszer megerősödése csak késve tudja követni,
 • a ferdülés kialakulása és romlása leginkább a növekedési időszakra tehető, tehát a hirtelen, látványos növés elősegítheti a scoliosis kialakulását,
 • a megnövekedett teherkarokat a még gyenge izomzatnak, izomrendszernek kellene megtartani,
 • diagnózis sajnos kisebb-nagyobb késéssel követi az elváltozás kialakulását, rontva ezáltal a kezelési lehetőséget,
 • az első menstruáció megjelenése kapcsán általában szintén fokozódik a gerincferdülés, hiszen a női hormonok hatására az eleve lazább szalagrendszer tovább nyúlik,
 • terhesség a testsúly növekedés miatt, hátizmok terhelése következtében is gerincferdülést fokozó hatású lehet.

Diagnózis és kezelése

diagnózis felállítása orvos által történik, aki csupasz felsőtesttel vizsgálja a gyerekeket, testtartásukat. Ha ilyenkor problémát észlel, akkor a látottak alapján azt kell eldönteni, hogy a gyerek csak fejletlen izomzatú-e, vagy pedig már gerincferdülése van. Ha csak az izomzat fejletlen, akkor úgynevezett hanyagtartásról beszélhetünk, amit el kell különíteni a gerincferdüléstől. A strukturális scoliosisnál a röntgenfelvétel készítése alapfontosságú. A felvételnek álló helyzetben kell készülnie és két irányból kell, hogy mutassa az egész gerincet.

Mikor szükséges az operáció?

Fiatal korban

Háti görbület esetén:

• ha az eléri vagy meghaladja az 50 fokot
• 40-50 fok közötti görbület egyértelmű rosszabbodást mutat

Ágyéki görbület esetén:

• ha az eléri vagy meghaladja a 45 fokot,
• 35-45 fok közötti görbület egyértelmű romlást mutat.

Felnőttkori esetben

• A deformitás következtében kialakult erős fájdalom konzervatív kezelés hatására sem enyhül.
• A görbület nagyobb, mint 50 fok és folyamatos rosszabbodása igazolódik.

Hogyan segít a gyógytorna, illetve azok speciális fajtái?

Leggyakrabban a fájdalom a motivációs tényező, ami a pácienseket ráveszi a gyógytornára. A fájdalom és a gerincferdülés mértéke között nem húzhatunk egyenes arányt. Egy nagyfokú gerincferdülés is lehet panaszmentes és egy kis mértékű is okozhat nagyobb fájdalmakat.

A gerincferdülés kezelési módja a ferdülés mértékétől függ.

20 foknál kisebb görbület esetén intenzív, rendszeres, szakember által összeállított gyógytorna végzése szükséges. A gyógytorna ugyanakkor minden esetben nagyon fontos, ami a törzs izmainak erősítéséből és nyújtógyakorlatokból áll. A gerinc izmai megerősödnek, rugalmasabbá válik a gerincoszlop és felszabadul a nem megfelelő terhelés alól.

Röntgenvizsgálattal alátámasztott gyors progresszió, romlás esetén már 15-20 Cobb-foknál, egyébként 20-45 fok közötti görbületek esetén korzett általában nem kerülhető el.

40-45 Cobb-fok feletti görbületnél műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a 3D Scoliosis Terápia, ami 3 dimenzióban korrigálja a deformitást. Az elcsúszott és elfordult blokkokat próbálja a fiziológiás felé visszahozni, és olyan izomzatot kialakítani, hogy a beteg a helyes testtartást meg tudja tartani. A kezelés elsődleges célja hogy megállítsa a görbület romlását, a progressziót, megéreztesse a nem megfelelő tartást, megtanítsa a korrigált helyzet fenntartást.

A Schroth módszer hatékony kiegészítője lehet a Dorn terápia. A Dorn önkorrekciós gyakorlatok napi pár percet vesznek igénybe.

Amennyiben nem szükséges az operáció, a gerincferdülés kezelése gyógytornával (Schroth terápia) és testtartásjavító programmal (K-Program) történik. Sajnos egyéb mozgásformák tartós és jelentős eredménnyel nem kecsegtetnek! A gerincferdülés kezelése egy hosszú, több évig tartó folyamat.  A megfelelő gyógytorna kezelés biztosíthatja azt, hogy a gerincizomzat kellőképpen megerősödjön, a testtartás javuljon.

A kezelések célja

 • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
 • Testtartás javítása
 • A további progresszió megakadályozása
 • Életmódbeli tanácsokkal a mindennapok könnyebbé tétele

Funkcionális gerincferdülésnél hatékony eredmények érhetők el, a gyógyulás akár teljes is lehet. Strukturális gerincferdülésnél a hangsúly azon van, a gerinc mennyire deformálódott. Ha ezt a problémát időben felfedezik, szintén szép eredményeket lehet elérni.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés ( scoliosis ) szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

 

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top