Skip to content

derékfájás egyike azoknak a mozgásszervi megbetegedéseknek, amivel már szinte mindenki találkozott vagy találkozni fog. Napjaink sokak életmódja melegágya a probléma kialakulásának, ezért a téma fokozott jelentőséget élvez. A fokozott megterhelés következtében elsősorban az ágyéki (lumbális) -keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez hozzájárul a napjainkban jellemző mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a helytelen testtartásban végzett egyoldalú mozgásformák.

Az ágyéki/lumbalis gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát a hétköznapi életben általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. Ennek oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód,melyet civilizációs ártalomnak is nevezhetnénk, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés. Bármelyik legyen is a kiváltó ok, mindegyik esetben egyoldalú terhelésről beszélünk. A gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása számos tényező miatt kialakulhatnak. A fiatalkori tartáshibák és a gerinc rendellenességek épp úgy okozhatják, mint például a végtaghossz különbség.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?derékfájás

 1. Növekvő testsúly, terhesség, ill. “pocakosodás”, melyek nagymértékű terhelést jelentenek a keresztcsonti gerincnek.
 2. Hirtelen meghűlés, hőmérséklet csökkenés miatti izomfájdalom pl. hidegben tartózkodás izzadt állapotban, napozás után .
 3. Gerinc melletti izomzat gyengesége, elfáradása, sérülése.
 4. A gerinc szalagok betegségei pl.  húzódás, szakadás.
 5. A gerinc kisízületeinek kopásból származó elváltozásai.
 6. porckorongok kopása.
 7. Gyulladásos folyamatok. Ezek érinthetik a porckorongokat, izmokat, kisízületeket, csigolyákat.
 8. Csontritkulás, mely  csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 9. Daganatok, melyek a csigolyákat érintik.
 10. Az alhasi szervek megbetegedései erre a területre kisugárzó fájdalmat okozhatnak (pl. vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.)
 11. Pszichés okok.

A gerincet ért folyamatos rossz terhelés eleinte visszafordítható/reverzibilis elváltozásokat fog okozni. Ebben a stádiumban még rövid idő alatt csökkenthetők, megszüntethetők a tünetek (fájdalom, mozgásbeszűkülés), és nem lesz maradandó károsodás. Ha ebben a fázisban nem kezeljük a problémát, akkor olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyeket már nem lehet teljesen megszüntetni. Ekkor már visszafordíthatatlan / irreverzibilis károsodásról beszélünk.

Mik lehetnek a következmények?

 • Izomegyensúly felborulás
 • Csigolyák közötti kisízületek, szalagok is érintetté válnak: kialakulhat kopás, luxatio, gyulladás, kisízületi blokkok és hypermobilitás
 • Porckorongok károsodása: külső része felrostozódik, belső része kitüremkedik (akár ki is záródhat), nyomást gyakorolhat a kilépő ideggyökre. Ilyenkor már porckorongsérvről beszélünk.

fájdalomnak több komponense is van/lehet, így például a gyulladásos jellegűekre a gyógyszer nyújtja a hatékony segítséget, a mechanikai eredetű derékfájásra a megfelelő, célzott mozgás (gyógytorna), az egészen súlyos strukturális problémákra pedig konzervatív vagy műtéti beavatkozás jelentheti a megoldást. A derékfájás eredményes kezeléséhez a kiváltó ok megállapítása szükséges.

Hogyan csökkenthetjük a fájdalmat?

Néhány napig mindenképpen a kemény fekhelyen való fekvés ajánlott, csak indokolt esetben keljünk fel. Meg kell találni a helyzethez képest legkellemesebb pozitúrát, melyben a fájdalomérzet a legenyhébb.

Jó hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, melegítés. Érdemes beszerezni különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket.  Amennyiben a fájdalom már elviselhető mértékű és mozgásra sem erősödik, a gyógytorna is elkezdhető, ami mindenképp szükséges a panaszok csökkentéséhez, a gyógyuláshoz és a kiújulás megelőzéséhez.

Isiász, lumbágó

Derékfájásnak, isiásznak, lumbágónak nevezzük  a váratlanul megjelenő, éles fájdalmakat, melyeket az irritált idegek okoznak a hát alsó részében.  A lumbágó és az isiász a gerincoszlop alsó részének működési rendellenességére vagy túlterhelésére utaló figyelmeztető jelek.

Tünetek

lumbágó hirtelen mozdulatot követően vagy nehéz tárgy emelésekor jelenik meg. A váratlan, erős fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén, a keresztcsontnál érezhető. Néha annyira erős, hogy korlátozza a mozgást. A hát izomzata ezen a területen összehúzódik, és ez fokozza a fájdalmat. Olykor ugyanez a fájdalom jelentkezik nevetés és köhögés hatására is.

Amikor a fájdalom kisugárzik a farba vagy a lábba, akkor isiászról beszélünk.

A fájdalom, érzéskiesés és mozgászavarok az ideg lefutása mentén alakulnak ki.

A fájdalom leggyakoribb megjelenési helye:

 • a derék és a térd között;
 • a far közepétől a vádli külső felszínén a 4. és 5. lábujj között véget érve;
 • a far belsejétől a belboka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve.

A fájdalom érzékelése eltérő lehet. Enyhe rossz érzéstől az égő fájdalmon át az elviselhetetlen fájdalomérzetig fokozódhat. A fájdalom olykor lassan kezdődik, később pedig erősödik.

A leggyakoribb tünetek:

 • Folyamatos fájdalom a fenék egyik részén vagy az egyik lábon, ritkán mindkét lábon
 • A fájdalom enyhül fekvés vagy járás közben, állás vagy ülés közben viszont fokozódik.
 • A fájdalom a derékban vagy a fenékben jelentkezik és végigfut a combok és az alsó végtag hátsó részén.
 • A fájdalom erőssége inkább éles és hasító, mint tompa.
 • A lábfej mozgatása közben gyengeség és érzéketlenség érzése.
 • Tűszúrásszerű érzés, érzékvesztés, zsibbadás vagy szúró érzés a lábon
 • Komoly lábfájdalom, ami megnehezíti a felállást és a járást.
 • Lábfejen jelentkező fájdalom.
 • Derékfájdalom, ami gyengébb, mint a lábfájás.

A tünetek erősödhetnek hirtelen mozdulatoktól, mint a tüsszentés, köhögés, pozícióváltás (felállás, leülés, stb.)

A derékfájás, isiász, lumbágó kiváltó okai

A gerincoszlopot csigolyacsontok alkotják. Ezek között hajlékony porckorongok találhatók. Ezek a porckorongok az életkor előrehaladtával veszítenek rugalmasságukból. Szokatlan, esetleg erőteljes mozdulatok kimozdíthatják a helyéről, amely így megnyom egy ideget, és ez fájdalmat okoz. Az ülőideg biztosítja az inger továbbítását az alsó végtagok és a legfontosabb farizmok  felé. Ha ez az irritált ideg, akkor a fájdalom érezhető a lábszár  és a comb és hátsó részében valamint a lábfejben.

Az esetek több, mint 90%-ában jóindulatú derékfájásról van szó és csak ritkán mutatható ki súlyosabb betegség a háttérben (pl. gerincsérv, jó és rosszindulatú daganat, vagy daganatok áttétei stb.).

Milyen életkorban fordulhat elő a probléma?

Bármely életkorban előfordulhat, hiszen az ideg összenyomódását előidéző betegségek is bármely életkorban bekövetkezhetnek.

Lumbágó kezelése otthon

A lumbágó otthoni kezelését az orvosi kezelés kiegészítéseként javasoljuk. Az enyhe és akut lumbágót a következő módszerekkel kezelhetjük:

 • Fizikai aktivitás csökkentése: az első fontos lépés, hogy aktivitásunkat mindenképp csökkenteni kell. Mellőzzük a nehéz, fizikai jellegű feladatokat, különösen az emelést. Mindez segíti az izmok pihenését és gyorsítja a gyógyulást.
 • Pihenés: a fizikai aktivitás csökkentésével párhuzamosan pihenjen, feküdjön és aludjon többet.
 • Feküdjön kemény felületre, nyakát támassza meg párnával, lábait polcolja fel úgy, hogy a térdek és a csípő derékszöget zárjanak be! Figyelje meg, hogy ez a póz segít e a panaszok csökkentésében.
 • Hideg-meleg terápia: alkalmazhat helyi meleg kezelést, mert a meleg segíti az izmok ellazulását (fürdő, forró borogatás, villanypárna, ágymelegítő).
 • Gyógyszeres kezelés: erős fájdalom esetén vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert vagy alkalmazzon az érintett területen fájdalomcsillapító hatású kenőcsöt! Amennyiben 3 hónapnál tovább szorul fájdalomcsillapítókra, keressen fel szakembert!
 • Gyógytorna: végezzen egyszerű és könnyű nyújtógyakorlatokat. Figyelje meg, hogyan hatnak panaszaira. A nyújtó gyakorlatok segítenek az alsó hát mozgékonyságának visszaállításában és megerősítésében. Hosszabb ideje fennálló panasz esetén forduljon mindenképp gyógytornász szakemberhez és vegyen részt egyéni gyógytorna kezelésen.

Lumbágó gyógyulási ideje

A lumbágó gyógyulási ideje változó. Függ a fájdalom erősségétől és attól, van-e más súlyosbító tényező. Abban az esetben, ha izomgörcsök is jelentkeznek, hosszabb ideig tarthat a kezelés és a gyógyulás.  Általában a legtöbb alsó háti fájdalom, így a lumbágó is, amelyet húzódás vagy lágyrészi sérülés okoz, 3-6 hét alatt elmúlik.

Az ennél hosszabb fájdalom már krónikus fájdalomnak minősül, és nem becsülhető biztosra a gyógyulási idő.

Lumbágó kezelése gyógytornával, gyógymasszázzsal

A lumbágó megelőzésében, és kezelésében is a gyógytorna nagyon fontos szerepet játszik.

Megelőző gyógytorna segít a tartáshibák korrekciójában, a törzsizmok edzésében, valamint a törzs mozgástartományának növelésében. A degeneratív (kopásos) gerincbetegségek idővel megbomlott gerincstabilitást és fájdalmakat okozhatnak, melyek kialakulása megelőzhető vagy lassítható gyógytornával.

A gyógytorna olyan esetekben is hatékony kezelési módszer, amikor már a betegeknek gerincbetegségeik miatt tüneteik, leggyakrabban fájdalmaik vannak. Lumbágó esetén az egyik leghatékonyabb gyógytorna típus a McKenzie módszer, mely aktív mozgásterápiára épülő kezelési módszer.

gyógymasszázs az izomzat görcsét képes csökkenteni, izomrelaxáló hatású. Egyénenként változó, hogy milyen mértékű fájdalomcsillapítást képes biztosítani.

Szakembert igénylő kezelési lehetőségek

Gyógyszeres kezelés: a gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg teljesen vagy időközönként visszatérnek, a gyógytorna, illetve annak speciális vállfajai (pl. Mckenzie terápiaBreuss gerincmasszázs, Dorn terápia stb.) segítenek mind a tünetek csökkentésében, mind a kiváltó ok megszüntetésében. Hosszútávon a legfontosabb kezelési módja a problémának!

Műtéti kezelésre lehet szükség a következő esetekben: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében csak műtéttel megoldható alapbetegség áll (pl. porckorongsérv).

6 módszer a derékfájás megelőzésére

Gyógytorna
Derékfájás, mint minden más mozgásszervi panasz esetén gyakran csökkent mozgásra sarkallja a panasztól szenvedőt. Folyamatos pihenés helyett azonban az esetek nagy részében a célirányos mozgás, azaz a megfelelő gyógytorna egyrészt csökkenti a panaszokat, másrészt hozzájárul a kiújulás megelőzéséhez. A gyógytorna nem találomra összeállított mozgás, hanem a panaszok alapján összeállított, kifejezetten gyógyítást célzó mozgássor.

Gerinctorna
gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Pilates és jóga
Ezen mozgásformák a testet szimmetrikusabbá teszik, az izmokat erősítik, javítják a légzéstechnikát, valamint a mozgáskoordinációt, illetve flexibilisebbé teszik a testet. Emiatt az emberi test fizikailag teherbíróbbá és ellenállóbbá válik.
A pilates erősíti az alhasi izmokat, éppen azt a területet, amelyet az emberek gyakran túl is terhelnek, ezért ez az edzés kifejezetten előnyös az alhas erősítésére.
A jóga is nem csak népszerű mozgásforma, de mindenképp hasznos is. Rugalmasságot biztosít, de sérült porckorongokkal (pl. gerincsérvvel), ill. gerincbántalmakkal túlzottan igénybe veheti, megerőltetheti a szervezetet, sőt, a legtöbb gerincpanasz esetén súlyosbíthatja is a panaszokat.

Masszázs
A masszázs legfőképp a panaszok kialakulásának megelőzésére használható, illetve a képes oldani a beállt derék, hát panaszait. A masszírozás pozitív élettani hatásai mögött ismert mechanizmusok állnak: a kilazított izmokban megszűnnek a csomók, és a kezelés a tejsav és egyéb melléktermékek felgyülemlését is meggátolja az izomrostokban.

Aerobic
Az aerobik gyakorlatok az izmokat sokkal hatékonyabbá teszik egy idő után. Leginkább azoknak ajánlott, akiknek még nem alakultak ki mozgásszervi panaszok. Diagnosztizált mozgásszervi betegségek esetén kerülendő mozgásforma.

Vitamin utánpótlás (B12, D vitamin)
A B12 vitamin pozitív hatása abban áll, hogy a vitamin bevitele képes energetizálni a pácienseket.
A csontok és így a hát egészségének fenntartásában mindenképp van szerepe a D-vitaminnak.

Derékfájás nőknél

A derékfájás nőket fokozottan érintő állapot, hisz a várandósság, a szülés, a gyermeknevelés során nagy terhelés, változás következik be a gerinc statikáján, dinamikáján. A háttérben ugyanakkor “nem csak” a  gerinc okozhat a problémát.

Az ágyéki/lumbalis gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát a hétköznapi életben általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. Ennek oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód, melyet civilizációs ártalomnak is nevezhetnénk, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés.

Ugyanakkor az ágyéki csigolyák és keresztcsigolyák környékén jelentkező fájdalom hátterében számos nőgyógyászati ok is állhat.

A derékfájás nőknél a következő nőgyógyászati okok miatt alakulhat:

1. méh helyzetének megváltozása

A súlyos méhsüllyedés a testtartásra és a járásra is kihat, a derékfájdalom többnyire erre a

következményre vezethető vissza.

2. nőgyógyászati tumor, mióma 

A nők egy részénél a mióma derékfájással jár, és emellett számos egyéb tünetet is okozhat.

3. endometriózis

Az endometriózis által kiváltott panaszok a levált nyálkahártya sejtek elhelyezkedésétől függően jelentkezhetnek a derék, a has, az alhas  táján.

4. krónikus gyulladások

A derékfájás oka lehet a kismedencei szervek gyulladása is. Érintett lehet a petefészek, a petevezeték, a méhnyak, a méhnyálkahártya, illetve valamennyi felsorolt szerv együtt (kismedencei gyulladás). A gyulladást okozhatja egy ki nem kezelt fertőzés, felfázás  is.

5. krónikus betegségek

A krónikus derékfájdalom és alhasi fájdalom lehet a méhet és a többi belső nemi szervet tartó izmok és inak megrövidülésének vagy az ebben a régióban jelentkező vérellátási zavarnak a következménye.

5 javaslat női derékfájás esetén:

 1. Ha vizelettartási, kismedencei süllyedéses panaszai (is) vannak, vegye komolyan a tüneteket!
 2. Keressen fel erre nőgyógyászt, urológust és vizsgáltassa ki a problémát!
 3. Keressen fel gyógytornászt, aki, a gátizom és a gerinc problémáit is tudja kezelni!
 4. Amennyiben a klasszikus gyógytorna nem segít, vegyen részt szakterápiás kezelésen (pl. McKenzie terápiaManuálterápiaBreuss masszázs)
 5. Minden betegség mögött lelki folyamatok állnak! Első körben ezt biztos nehéz elfogadni, de legalább gondolja végig, milyen élethelyzetben jelentkezett a betegsége. Az érzelmi blokkok oldása sokat segít a test gyógyulásában!

Derékfájás esetén mikor forduljunk mindenképp szakemberhez?

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A derékfájdalom kialakulhat fizikai terhelés következtében és nem jár együtt idegrendszeri zavarral érzéskiesés, (zsibbadás, vizelet vagy székletürítési zavar), pihentetéssel, valamint gyógyszertárban vásárolható fájdalomcsillapító készítmények segítségével is jelentős javulás érhető el. Ha a panasz egy-két hét elteltével sem enyhül, esetleg váltakozik az erőssége és időnként kiújul, ajánlott reumatológus szakorvos felkeresése.

A derékfájás komoly betegségek előjele vagy kísérő tünete is lehet, mindenképp forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek valamelyike kapcsolódik a derékfájáshoz:

 • a fájdalom kisugárzik az alsó végtagokba
 • a lábakban érzéskiesés, gyengeség, zsibbadás, jelentkezik
 • folyamatosan fennáll a fájdalom , testhelyzettől függetlenül
 • szteroid kezelés mellett alakul ki a fájdalom
 • vizeletürítési, székletürítési  problémák állnak fenn
 • korábban volt már daganatos betegsége és a fájdalom indokolatlan fogyással társul
 • csontritkulás kísérő tüneteként
 • a fájdalom hátat ért ütés következtében alakult ki, mértéke pedig intenzív
 • hasi fájdalom, láz is jelentkezik

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

A derékfájdalomnak, derékfájásnak sokfajta oka lehet. A megfelelő kezelési mód kiválasztása a szakorvos által meghatározott kiváltó ok függvénye.

A derékfájás kezelése  leggyakrabban konzervatív (nem műtéti) úton történik, mely folyamat részeként gyógytorna kezelés ajánlott, ami segít erősíteni a gerinc izmait és javítja a testtartást. Rendszeres gyógytornával megszüntethetők a panaszok, az elváltozás kiváltó oka és megelőzhető a fájdalom visszatérése, a betegség kiújulása. A normál gyógytorna mellett speciális terápiás eljárások is rendelkezésre állnak, melyek kifejezetten a lumbális szakasz fájdalmának kezelésére szolgálhatnak (pl. McKenzie terápia).

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top