Skip to content

A kinezio tape 

Milyen esetekben hatásos a Kinezio Tape?A kinesio tape (kinesio tapasz, kinesio szalag) Dr. Kenzo Kase, japán kiropraktőr és orvos által kifejlesztett, az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas ragasztószalag.

Dr. Kenzo Kase páciensei számára egy új, az alapterápiát kiegészítő módszert keresett,  s célja a hagyományos kiropraktőri kezelés negatív hatásainak csökkentése volt. Kezdetben klasszikus tape-pel kísérletezett, de ez sajnos nem hozta meg akkor még a várt sikert. Ennek oka, hogy ezek inkább rögzítésre szolgáló nem elasztikus, nem nyújtható ragasztó szalagok. A kinesio-tapinghez Dr. Kenzo Kase egy speciális  ragasztószalagot készítettetett, mely kifejlesztésében  ő maga is részt vett.

A kinezio tape ragasztáson alapuló kinesio-taping módszer a test öngyógyító képességének aktivizációján alapul a kineziológia alkalmazása által. Dr. Kenzo Kase felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered. Az ízületi problémákat gyakran az ízület körül kialakult izom asszimetria váltja ki, melyet az ellenoldali izomelasztikusság és izomerő különbség idéz elő. Gyors izomtúlfeszítések rendszerint természetes védő kontrakciós reflexhez vezetnek. Ennek eredményei a sérülések. Ezek alapján fejlesztette ki Dr. Kenzo Kase a kinesio-taping módszer alapelveit, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken. A cél az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítást.

Milyen betegségek, tünetek esetén javasolt a kinezio tape szalag felhelyezése?

 1. sportsérülések– funkcionális problémák megoldására, sportolók részére
 2. különböző izomhúzódások, izomzúzódások esetén
 3. ízületek rándulása, részleges szalagsérülések esetén
 4. bevérzések, ízületi folyadékgyülemek oldásában
 5. fokozott izomtónus, izomgörcsök oldására, fájdalomcsillapításra
 6. ízületi-, íngyulladások esetén
 7. Ízületi instabilitás-, mozgásbeszűkülés
 8. nyirokkeringés problémája esetén (pl.: ödémáknál)
 9. műtéteket követő heggyógyulás és izomerősítésre
 10. háti, nyaki és ágyéki gerinctáji fájdalmak, húzódások: rossz tartás, rossz mozdulat, stressz következtében kialakult fokozott izomtónus, izomgörcs
 11. gerincsérv
 12. Hanyag testtartásScheuermann betegséggerincferdülés
 13. térdtáji fájdalmak (térdkalács-fájdalom, szalagsérülések): közvetlen sérülés, sport- ill. baleset kapcsán, vagy régóta fennálló járási panaszoknál
 14. comb hátsó felszínén lévő nagy izomcsoport húzódása, sérülése (Hamstring-sérülés; csökkent izomerő és fájdalom jellemzi)
 15. bokatáji sérülések: rándulás, húzódás, zúzódás, az ízületi duzzanat és fájdalom csökkentésében.
 16. Achilles-ín gyulladás: fokozott terhelés hatására kialakuló gyulladás az Achilles-ín, sarok-, és vádlitájékon.
 17. talpi fascia gyulladása: a talp hátsó, középső harmadában jelentkező nyomásérzékenység , fájdalom
 18. reumatológiai kórképek (pl.: PHS/ Periarthritis HumeroScapularis*, ArtrosisReumatoid Arthritis, stb.)
 19. teniszkönyök, golfkönyök (Epicondylitis): a könyök külső ill. belső oldalán jelentkező jellegzetes fájdalom, izomgyengeség, mely az alkarba is sugározhat.
 20. ínhüvelygyulladás, húzódások a kézen és ujjakon: megerőltetés következtében kialakult fájdalom, izomgyengeség.
 21. terhesség alatt jelentkező hát- és lábfájdalmakra és az egyéb mozgásszervi panaszokra
 22. váll rotátor köpeny szindrómájainstabilitása, közvetlen sérülés, vagy megerőltetés következtében jön létre. A vállízületet körbevevő izmok gyengesége, fájdalma, mozgáskorlátozottság jellemzi.

Milyen esetekben nem javasolt a Kinezio Tape?

 • nyílt sebek
 • még meg nem gyógyult hegek
 • pergament szerű bőr vagy pikkelysömör esetén.
 • a terhesség első három hónapjában
 • ismert akril-allergia
 • Minden felhelyezés előtt feltétlenül tisztázni kell, hogy a beteg vett-e be antikoaguláns gyógyszert.
 • kisebb bevérzések a bőrben hatással lehetnek a kinesio tape bőrt megemelő tulajdonságára

Hogyan történik a Kinezio Tape felhelyezése?

A kinesio tape-t speciálisan képzett orvosok, gyógytornászok vagy fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni. Kérjük, forduljon a megfelelő szakemberhez a kinesio tape leghatékonyabb használata érdekében! A kinezio tape általában nem önálló kezelési mód, hanem más eszközök, kezelési formák kiegészítésére szolgál.

A felhelyezés időszükséglete: kb. 15-30 perc / max. 2 testrész. A tényleges időszükséglet változhat a testfelület függvényében.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

 

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top