skip to Main Content
36-30-190-7315 gyogytornaszinfo@gyogytornaszinfo.hu

Gerincferdülés kialakulása

A gerincferdülés egy olyan tartáshiba, ami a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. A gerincferdülés kialakulása sajnos nem előzhető meg, de korán felismerhető. A “ferdülés” azt 

gerincferdülés

jelenti, hogy a gerinc nyaktól induló S alakot ölt. Legtöbb esetben a felső szakaszon jobbra, az alsón pedig balra “kanyarodik” a gerincoszlop. Ilyenkor a jobb váll kicsit magasabban áll, mint a bal.

A gerincferdülés kialakulásának időpontja alapján megkülönböztetünk gyermekkori, fiatalkori és felnőttkori gerincferdülést. A gerincferdülés romlására annál inkább lehet számítani, minél korábbi életkorban jelentkezett.

Leggyakoribb (80%) az ún. idiopátiás scoliosis, melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. A további esetekben a gerincferdülés oka lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki, méghozzá feltehetően tartási rendellenesség miatt.

Ritkább a kongenitális scoliosis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.

Valamennyi típusra jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakul ki.

A gerincferdülés lehetséges okai

 • Az esetek legnagyobb részében (80-85%) ismeretlen eredetű.
 • Lehet genetikus háttere is, a panaszok a családon belül öröklődhetnek.
 • Állhat a háttérben ideg-izom probléma is.
 • Végtaghossz különbség is eredményezheti.

A gerincferdülés tünetei

A tünetek a következők lehetnek:

 • az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el,
 • a fej nem a test tengelyében (excentrikusan) helyezkedik el,
 • görbe hát, púpos testtartás
 • gerinc “S” alakú görbülete hátulnézetből
 • sánta járás,
 • hátfájdalom,
 • csökkent fizikai terhelhetőség, gyors kimerülés fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során

A gerincferdülés következményei

A gerincferdülésből adódóan féloldalasan, aszimmetrikusan terhelődik a szervezet, ami a boka, a térd és a csípőízületek korai kopásához, állandósult fájdalmakhoz vezethet. A statikai rendellenesség rontja a szervezet terhelhetőségét is, légzési, keringési problémákat is okozhatnak. Gyakran komoly esztétikai problémát is jelent a beteg számára, ami miatt szégyenlik külső megjelenésüket.

Diagnózis és kezelése

A gerincferdülés kialakulása sajnos nem előzhető meg, de korán felismerhető, és amikor még kisfokú a görbület, rendkívül jól kezelhető, a romlás megelőzhető, és akár teljes gyógyulás is elérhető.

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Ebben a szülők, védőnők, pedagógusok mellett legfontosabb szerepe a gyermek-, illetve iskolaorvosnak van. A diagnózis felállítása orvos által történik. A strukturális scoliosis vizsgálatakor a tér mindhárom síkjában kialakult deformitást figyelembe kell venni. Az elváltozásokat képalkotó eljárásokkal (röntgen) lehet láthatóvá tenni. A strukturális scoliosisnál a röntgenfelvétel készítése alapfontosságú. A felvételnek álló helyzetben kell készülnie és két irányból kell, hogy mutassa az egész gerincet.

Hogyan segít a gyógytorna, illetve azok speciális fajtái?

A fájdalom általában az a motivációs tényező, ami a pácienseket a terápia felé mozdítja el. A fájdalom és a gerincferdülés mértéke között nem húzhatunk egyenes arányt. Egy nagyfokú scoliosis is lehet panaszmentes és egy egész kis mértékű is okozhat nagyobb fájdalmakat.

A gerincferdülés kezelési stratégiája a ferdülés mértékétől függ, amit fokokban fejezi ki a szaknyelv.

20 foknál kisebb görbület esetén intenzív, rendszeres, szakember által összeállított gyógytorna végzése szükséges. A gyógytorna ugyanakkor minden esetben nagyon fontos, ami a törzs izmainak erősítéséből és nyújtógyakorlatokból áll. A gerinc izmai megerősödnek, rugalmasabbá válik a gerincoszlop és felszabadul a nem megfelelő terhelés alól.

A funkcionális gerincferdülés mozgásterápiával általában jelentősen csökkenthető, akár meg is szüntethető.

Mikor az oldalirányú elhajláshoz torzió is társul, akkor nevezzük strukturális scoliosisnak. Strukturális ferdülés esetén a terápia fő célja a kompenzált gerincferdülés létrehozása, azaz annak az állapotnak kialakítása, amikor a gerinc ferdülése mellett a vállak és a csípő két oldala egy szintben kerül, a fej pedig a medence közepén helyezkedik el.

Legelterjedtebb és kiemelkedően hatékony módszer a háromdimenziós Scroth terápia. 

10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a 3D Scoliosis Terápia a módszer elvei szerint. A Schroth módszer 3 dimenzióban (nem csak oldalra görbül a gerinc, ha nem el is csavarodik) korrigálja a deformitást. Az elcsúszott és elfordult blokkokat próbálja a fiziológiás felé visszahozni, és olyan izomzatot kialakítani, hogy a beteg a helyes testtartást meg tudja tartani. A kezelés elsődleges célja hogy megállítsa a görbület romlását, megéreztesse a rossz tartást, megtanítsa a korrigált helyzet fenntartást, így a páciens egyedül is meg tudja találni a neki legmegfelelőbb helyes tartást.

A Schroth módszer hatékony kiegészítője lehet a Dorn terápia. A Dorn önkorrekciós gyakorlatok napi pár percet vesznek igénybe.

A gerincferdülés kezelése egy hosszú, több évig tartó folyamat.  A megfelelő gyógytorna kezelés biztosíthatja azt, hogy a gerinc izomzata kellőképpen megerősödjön, a testtartás javuljon.

A kezelések célja:

 • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
 • A testtartás javítása
 • A gerinc további progressziójának megakadályozása
 • Életmódbeli tanácsokkal ellátni a pácienst, melynek célja a mindennapok könnyebbé tétele
Funkcionális gerincferdülésnél hatékony eredmények érhetők el, a gyógyulás akár teljes is lehet. Strukturális gerincferdülésnél a hangsúly azon van, a gerinc mennyire deformálódott. Ha ezt a problémát időben felfedezik, szintén szép eredményeket lehet elérni.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés ( scoliosis ) szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett (fűző) viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Fűző használata

Akkor válik szükségessé, ha a gyógytorna önmagában már nem elegendő, ez általában a 20° feletti görbületeknél jöhet szóba. A fűzőt ortopéd technikus készíti el. Célja a gerinc bizonyos pontjaira nyomás gyakorlása, mellyel a görbület csökkenthető és megakadályozható a romlás. Hatékonysága függ a betegtől, hiszen legalább napi 20 órát viselnie kell, ha ez nem így történik az állapot romolhat.
Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top
Profi Gyógytornászaink segítenek Önnek!
Kérjen visszahívást és a gyógytorna szolgáltatással kapcsolatban minden kérdésére válaszolunk!