Skip to content

Mi az a porckorongsérv?

A gerincoszlopot az egymáson elhelyezkedő csontok, a csigolyák alkotják. Fentről lefelé a gerincoszlop nyaki szakasza hét, a gerinc háti szakasza 12, az ágyéki szakasz pedig öt csigolyából áll, amelyet alul a keresztcsont és a farkcsont követ. A csontok között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok védik a csontokat, mivel tompítják az ütődések hatását, amely a járás, emelés, forgás és egyéb mindennapi tevékenységek során éri a csontokat.

porckorong két részből áll: a puha kocsonyás anyagot tartalmazó belső magból és a kemény külső gyűrűből. Sérülés hatására vagy ha meggyengül, a porckorong belső anyaga kitüremkedhet a külső gyűrűn. Ezt nevezzük porckorongsérvnek vagy gerincsérvnek. Ez az állapot fájdalommal és diszkomfort érzéssel jár. Ha a porckorongsérv nyomást gyakorol valamelyik gerincidegre, az ideg által érintett területen zsibbadás és fájdalom is előfordulhat. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra: a sérv műtétjére vagy eltávolítására is szükség lehet.gerincsérv gyógytorna

Mik a porckorongsérv tünetei?

A porckorongsérv a gerinc bármelyik részén kialakulhat, a nyaki szakasztól a hát alsó részéig. Egyik leggyakoribb előfordulási helye az alsó háti szakasz. A gerinc idegek és erek bonyolult hálózata. A porckorongsérv a körülötte lévő idegekre és izmokra nagyobb/túlzott nyomást gyakorolhat.

A porckorongsérv tünetei:

 • fájdalom és zsibbadás, általában a test csak egyik oldalán
 • a karba vagy lábba sugárzó fájdalom
 • éjszaka vagy bizonyos mozdulatok hatására erősödő fájdalom
 • állás vagy ülés után erősödő fájdalom
 • fájdalom rövid séta alatt
 • megmagyarázhatatlan izomgyengeség
 • bizsergő, fájdalmas vagy égő érzés az érintett területen

A fájdalom típusa egyénenként változhat. Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom zsibbadást vagy bizsergést okoz, ami az izmok irányításának képességét is érinti.

Mi okozza a porckorongsérvet?

Porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a külső gyűrű meggyengül vagy elszakad és a belső anyag kitüremkedik. Ez az életkor előrehaladtával is előfordulhat, valamint bizonyos mozdulatok is kiválthatják. A porckorong elmozdulhat a helyéről, ha megfordulunk vagy lehajolunk, hogy felemelünk egy tárgyat. A túl nagy méretű, nehéz tárgyak emelése túlzott terhet jelenthet a hát alsó szakaszára, ami porckorongsérvet okozhat.

A porckorongsérv kialakulásának fokozottan fennáll a veszélye az erős fizikai megterheléssel, súlyok gyakori emelésével járó munkáknál.

A porckorongsérv kockázata túlsúlyos embereknél szintén növekszik, mivel a porckorongoknak a túlsúlyt is tartaniuk kell. A gyenge izmok és az ülő életmód is hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához.

kor előrehaladtával nagyobb a porckorongsérv valószínűsége. Oka, hogy az idő múlásával a porckorongok veszítenek a védő funkciót ellátó víztartalmukból, aminek eredményeként könnyebben kimozdulhatnak a helyükről. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

A porckorongsérv diagnózisa

Az orvos először fizikális vizsgálatot végez, hogy megtalálja a fájdalom és diszkomfort érzés forrását. Ez kiterjed az idegfunkciók és izomerősség ellenőrzésére, valamint annak vizsgálatára, hogy jelentkezik-e fájdalom az érintett terület mozgatása és érintése során. Az orvos kikérdezi a páciens kórtörténetét és a tüneteket is; azokat mikor tapasztalta először és milyen tevékenységek hatására erősödik a fájdalom.

A képalkotó vizsgálatok segítségével az orvos betekintést nyerhet a gerinc csontjainak és izmainak állapotába és azonosíthatja a sérült területeket. A képalkotó vizsgálat lehet:
• Röntgen
• komputertomográfia (CT)
• mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI)
• diszkográfia (porckorongfestés)

Az orvos az így megszerzett információkból megállapíthatja, mi okozza a fájdalmat, gyengeséget vagy diszkomfort érzést.

Milyen szövődményeket okozhat a porckorongsérv?

A kezeletlen, súlyos porckorongsérv maradandó idegsérüléshez vezethet. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a porckorongsérv elvágja a hát alsó szakaszában és a lábakban lévő cauda equina idegekhez vezető idegimpulzusokat. Ez pedig okozhatja a bél- és hólyagműködés feletti kontroll elvesztését.

Másik hosszútávú hatás a fartáji és belső combokat érintő érzékvesztés. Ez esetben a porckorongsérv nyomást gyakorol az idegekre, aminek következtében érzékvesztés alakul ki a comb belső és a láb hátsó részében, valamint a végbél környékén.

A porckorongsérv tünetei javulhatnak, de súlyosbodhatnak is. Forduljunk orvoshoz, ha nem tudjuk végrehajtani a korábban végzett tevékenységeinket.

A porckorongsérv kezelése

A porckorongsérv kezelésére rendelkezésre állnak konzervatív módszerek, illetve műtéti beavatkozás. A kezelés jellemzően a tapasztalt diszkomfort érzés szintjétől, valamint a porckorong kitüremkedésének mértékétől függ.

A porckorongsérv által okozott fájdalom sok esetben enyhíthető személyre szabott McKenzie tornávalegyéni gyógytornával. A gyógytornász az egyéni tünetek alapján állítja össze a  gyakorlatokat, amelyek erősítik a hátat, ugyanakkor csökkentik a fájdalmat.

A vény nélkül kapható fájdalomcsökkentők is segíthetnek, valamint, ha nem emelünk nehéz súlyokat és kerüljük a fájdalmat kiváltó testhelyzeteket.

Bár kísértést érezhetünk arra, hogy a fájdalom vagy diszkomfort érzés miatt ne végezzünk semmilyen testmozgást, ez azonban izomgyengeséghez és ízületi merevséghez vezethet. Ezért inkább maradjunk a lehető legaktívabbak, végezzünk nyújtást vagy alacsonyabb szintű fizikai terheléssel járó tevékenységeket, mint a gyaloglás, séta.

Az orvos műtétet javasolhat, ha a tünetek hat hét alatt nem enyhülnek vagy a porckorongsérv az izomfunkciókat érinti. A sebész a teljes porckorong helyett annak sérült vagy kitüremkedő részét távolítja el.

Súlyosabb esetekben sor kerülhet a porckorong cseréjére is, vagy a porckorong eltávolítására és a csigolyák összeforrasztására, ami megerősíti a gerincoszlop stabilitását.

Mik a kilátások a porckorongsérvvel élő emberek számára?

A legtöbb porckorongsérvvel élő beteg jól reagál a konzervatív kezelésre, a McKenzie tornára, egyéni gyógytornára. A fájdalom és diszkomfort érzés hat héten belül fokozatosan csökken.

Megakadályozható a porckorongsérv?

A porckorongsérvet valószínűleg nem lehet megakadályozni, azonban tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsük kialakulásának kockázatát. A követendő lépések:

 • Alkalmazzunk biztonságos emelési technikát. Hajoljunk és emeljünk térdből és ne derékból.
 • Őrizzük meg egészséges testsúlyunkat.
 • Ne üljünk hosszú ideig, rendszeres időközönként álljunk fel és végezzünk nyújtást.
 • Végezzünk gyakorlatokat a hát-, láb- és hasizom erősítésére.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top