Skip to content

Gerincferdülés kialakulása

gerincferdülés kezelésA gerincferdülés egy olyan tartáshiba, ami a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. A gerincferdülés kialakulása sajnos nem előzhető meg, de korán felismerhető. A “ferdülés” azt jelenti, hogy a gerinc nyaktól induló S alakot ölt. Legtöbb esetben a felső szakaszon jobbra, az alsón pedig balra “kanyarodik” a gerincoszlop. Ilyenkor a jobb váll kicsit magasabban áll, mint a bal.

A gerincferdülés kialakulásának időpontja alapján megkülönböztetünk gyermekkori, fiatalkori és felnőttkori gerincferdülést. A gerincferdülés romlására annál inkább lehet számítani, minél korábbi életkorban jelentkezett.

Leggyakoribb (80%) az ún. idiopátiás scoliosis, melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. A további esetekben a gerincferdülés oka lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki, méghozzá feltehetően tartási rendellenesség miatt.

Ritkább a kongenitális scoliosis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.

Valamennyi típusra jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakul ki.

A gerincferdülés lehetséges okai

 • Az esetek legnagyobb részében (80-85%) ismeretlen eredetű.
 • Lehet genetikus háttere is, a panaszok a családon belül öröklődhetnek.
 • Állhat a háttérben ideg-izom probléma is.
 • Végtaghossz különbség is eredményezheti.

A gerincferdülés tünetei

A tünetek a következők lehetnek:

 • az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el,
 • a fej nem a test tengelyében (excentrikusan) helyezkedik el,
 • görbe hát, púpos testtartás
 • gerinc „S” alakú görbülete hátulnézetből
 • sánta járás,
 • hátfájdalom,
 • csökkent fizikai terhelhetőség, gyors kimerülés fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során

A gerincferdülés következményei

A gerincferdülésből adódóan féloldalasan, aszimmetrikusan terhelődik a szervezet, ami a boka, a térd és a csípőízületek korai kopásához, állandósult fájdalmakhoz vezethet. A statikai rendellenesség rontja a szervezet terhelhetőségét is, légzési, keringési problémákat is okozhatnak. Gyakran komoly esztétikai problémát is jelent a beteg számára, ami miatt szégyenlik külső megjelenésüket.

Diagnózis és gerincferdülés kezelés

A gerincferdülés kialakulása sajnos nem előzhető meg, de korán felismerhető, és amikor még kisfokú a görbület, rendkívül jól kezelhető, a romlás megelőzhető, és akár teljes gyógyulás is elérhető.

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Ebben a szülők, védőnők, pedagógusok mellett legfontosabb szerepe a gyermek-, illetve iskolaorvosnak van. A diagnózis felállítása orvos által történik. A strukturális scoliosis vizsgálatakor a tér mindhárom síkjában kialakult deformitást figyelembe kell venni. Az elváltozásokat képalkotó eljárásokkal (röntgen) lehet láthatóvá tenni. A strukturális scoliosisnál a röntgenfelvétel készítése alapfontosságú. A felvételnek álló helyzetben kell készülnie és két irányból kell, hogy mutassa az egész gerincet.

Gerincferdülés kezelés, azaz hogyan segít a gyógytorna, illetve azok speciális fajtái?

fájdalom általában az a motivációs tényező, ami a pácienseket a terápia felé mozdítja el. A fájdalom és a gerincferdülés mértéke között nem húzhatunk egyenes arányt. Egy nagyfokú scoliosis is lehet panaszmentes és egy egész kis mértékű is okozhat nagyobb fájdalmakat.

A gerincferdülés kezelési stratégiája a ferdülés mértékétől függ, amit fokokban fejezi ki a szaknyelv.

20 foknál kisebb görbület esetén intenzív, rendszeres, szakember által összeállított gyógytorna végzése szükséges. A gyógytorna ugyanakkor minden esetben nagyon fontos, ami a törzs izmainak erősítéséből és nyújtógyakorlatokból áll. A gerinc izmai megerősödnek, rugalmasabbá válik a gerincoszlop és felszabadul a nem megfelelő terhelés alól.

funkcionális gerincferdülés mozgásterápiával általában jelentősen csökkenthető, akár meg is szüntethető.

Mikor az oldalirányú elhajláshoz torzió is társul, akkor nevezzük strukturális scoliosisnak. Strukturális ferdülés esetén a terápia fő célja a kompenzált gerincferdülés létrehozása, azaz annak az állapotnak kialakítása, amikor a gerinc ferdülése mellett a vállak és a csípő két oldala egy szintben kerül, a fej pedig a medence közepén helyezkedik el.

Legelterjedtebb és kiemelkedően hatékony módszer a háromdimenziós Scroth terápia. 

10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a 3D Scoliosis Terápia a módszer elvei szerint. A Schroth módszer 3 dimenzióban (nem csak oldalra görbül a gerinc, ha nem el is csavarodik) korrigálja a deformitást. Az elcsúszott és elfordult blokkokat próbálja a fiziológiás felé visszahozni, és olyan izomzatot kialakítani, hogy a beteg a helyes testtartást meg tudja tartani. A kezelés elsődleges célja hogy megállítsa a görbület romlását, megéreztesse a rossz tartást, megtanítsa a korrigált helyzet fenntartást, így a páciens egyedül is meg tudja találni a neki legmegfelelőbb helyes tartást.

A Schroth módszer hatékony kiegészítője lehet a Dorn terápia. A Dorn önkorrekciós gyakorlatok napi pár percet vesznek igénybe.

A gerincferdülés kezelése egy hosszú, több évig tartó folyamat.  A megfelelő gyógytorna kezelés biztosíthatja azt, hogy a gerinc izomzata kellőképpen megerősödjön, a testtartás javuljon.

A gyógytorna kezelések célja

 • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
 • A testtartás javítása
 • A gerinc további progressziójának megakadályozása
 • Életmódbeli tanácsokkal ellátni a pácienst, melynek célja a mindennapok könnyebbé tétele
Funkcionális gerincferdülésnél hatékony eredmények érhetők el, a gyógyulás akár teljes is lehet. Strukturális gerincferdülésnél a hangsúly azon van, a gerinc mennyire deformálódott. Ha ezt a problémát időben felfedezik, szintén szép eredményeket lehet elérni.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés ( scoliosis ) szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett (fűző) viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Fűző használata

Akkor válik szükségessé, ha a gyógytorna önmagában már nem elegendő, ez általában a 20° feletti görbületeknél jöhet szóba. A fűzőt ortopéd technikus készíti el. Célja a gerinc bizonyos pontjaira nyomás gyakorlása, mellyel a görbület csökkenthető és megakadályozható a romlás. Hatékonysága függ a betegtől, hiszen legalább napi 20 órát viselnie kell, ha ez nem így történik az állapot romolhat.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top