Skip to content

Funkcionális gyógytorna milyen esetekben ajánlott?

  • sportsérülések, balesetek után, egyéb sérüléseket követően
  • műtétek megelőzéseként, illetve a műtéteket követő rehabilitáció részeként
  • mozgásszegény, illetve ülő életmód esetén
  • Visszatérő hátfájásderékfájás, térdfájásnyaki fájdalmak és egyéb mozgásszervi panaszok esetén funkcionális gyógytorna

A fenti esetekben az emberi mozgásokra jellemző normál mozgásminták kórossá válnak, amelyek a gyógyulást követően maguktól nem rendeződnek vissza. A funkcionális tréning során az a célunk, hogy azokat a fő izomcsoportokat erősítsük meg, amelyeket ténylegesen a hétköznapi vagy sport tevékenységünk közben aktívan igénybe veszünk.

A funkcionális tréning keretein belül felmérhető az egyén kondícionális képessége, kiszűrhetők az esetleges izom diszbalanszok, illetve sérülést követően segítség lehet a sporthoz való visszatérésben. A tréning lényege, hogy minden foglalkozás személyre szabott, célspecifikus gyakorlatokkal és eszközökkel segíti az egyén fejlődését, javítja a koordinációs- és egyensúly készséget, valamint fokozza az állóképességet.

A funkcionális gyógytorna célja

  • a  természetes mozgásminták visszaállítása
  • az izomcsoportok közötti egyensúly megteremtése
  • a mozgásszervi fájdalom csökkentése

A funkcionális gyógytorna kezelések menete

A funkcionális gyógytorna megkezdése előtt a szakképzett gyógytornász állapotfelmérést végez. Felméri az általános egészségi, a mozgásszervi állapotot, edzettséget. Az állapotfelmérés célja, hogy a térd-, a csípő-, a gerincfájdalom, derékfájás, hátfájás, nyaki vagy egyéb mozgásszervi fájdalom megszüntetése érdekében össze tudja állítani a szükséges gyógytorna gyakorlatokat.

A funkcionális tréning egy olyan izomerősítésre használt edzésforma, mely a hétköznapi tevékenységek során végzett mozgásokra és mozdulatokra alapul. A funkcionális tréning minden korban végezhető, idős korban akár az esés megelőzésében is hatékony.

A gyakorlatok individuálisan kerülnek megválasztásra edzettségi állapottól, izomzat állóképességétől és egyén paraméterektől függően. Az edzés, gyakorlatok során a saját testsúlyunkat, mint ellenállást használjuk fel. A gyakorlatok könnyen megtanulhatóak és otthon is kényelmesen elvégezhetőek.

Szakember irányításával a gyakorlatok fokozatosan erősödnek, az állapotváltozás függvényében.

Hogya működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top