Skip to content

Csípőfájdalom

A csípőfájdalom gyakori mozgásszervi panasz. A külső csípőfájdalom általában otthon is kezelhető, de bizonyos esetekben orvosi beavatkozás is szükségessé válhat.

Vessünk egy pillantást a külső csípőfájdalom gyakori okaira, a kezelési lehetőségekre, és arra, hogy mikor keressünk azonnali orvosi segítséget.

Oldalsó csípőfájdalom okai

A csípő belső oldalán, vagy a lágyéki részen jelentkező fájdalom gyakran magára a csípőízület problémáira utal.

A csípő külső oldalán jelentkező fájdalom tipikusan az ízületet körülvevő lágyrészek (szalagok, inak, izmok) problémáiból adódik, ez az oldalsó csípőfájdalom.

Sokféle elváltozás okozhat külső csípőfájdalmat, köztük az íngyulladás és a bursitis (nyáktömlő-gyulladás).

Bursitis

A bursák pici, folyadékkal teli zsákok, amelyeknek súrlódást csökkentő szerepe van a lágyrészek és a csontok között. Előfordulhat, hogy a bursák begyulladnak.

A nagytompor nyáktömlőjének gyulladása a nagytompor felett található bursa gyulladását jelenti. A gyulladás helyén, és tipikusan a comb külső részén jelentkezik a fájdalom.

Elsődleges kezelési lehetőségek

 • Vényköteles vagy vény nélküli nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs)
 • Kortikoszteroid injekció
 • Fizioterápia
 • Segédeszközök használata (mankó, járóbot)
 • Műtétre ritkán van szükség

Íngyulladás

Előfordulhat, hogy az izmokat és csontokat összekötő inak irritálttá és gyulladttá válnak. Ez a tendonitis (íngyulladás).

A külső csípőt érintő íngyulladás általában a középső farizom (gluteus medius) szakadásának következménye. A középső farizom a körülveszi a csípőt, a fenék területéről a nagytomporig húzódik, működésével oldalra emeli a lábat.

Sérülés, elhasználódás, vagy akár mindkét tényező hozzájárulhat a középső farizom inának szakadásához. Az ínszakadást a csípő külső oldalán jelentkező gyengeség és fájdalom jellemzi. Általános kezelése:

 • RICE módszer (pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás)
 • Vényköteles vagy vény nélküli nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs)
 • Gyógytorna (csípőtől térdig futó iliotibiális szalag nyújtása, középső farizom erősítése)
 • Kortizon injekció
 • Műtét

Mikor keressük fel orvosunkat?

Amennyiben otthonunkban vény nélküli fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, pihentetéssel és jegeléssel kezeltük a fájdalmat, de:

 • A fájdalom egy hét alatt sem csökken
 • A fájdalom kétoldali
 • Láz vagy kiütés kíséri a fájdalmat

Mikor keressünk sürgős orvosi segítséget?

A külső csípőfájdalom bizonyos körülmények között azonnali orvosi ellátást igényel. Ezek a következők:

 • Intenzív fájdalom
 • A csípőt vagy az alsóvégtagot nem tudjuk mozgatni
 • Nem tudunk súlyt vinni a csípőnkre
 • A csípőfájdalmat sérülés, baleset vagy esés váltotta ki
 • A csípő deformitása látható

Amit érdemes megjegyezni

A csípőfájdalom gyakori, és számos kiváltó oka lehet. A csípő külső részén jelentkező fájdalom általában nem ízületi probléma, hanem az ízületet körülvevő lágyrészekből származik. Erre jó példa az íngyulladás vagy a bursitis.

Amennyiben mérsékelt csípőfájdalommal küzdünk, akkor otthon is tehetünk lépéseket a fájdalom enyhítésére vény nélküli fájdalomcsillapító gyógyszerek és a ’RICE’ módszer alkalmazásával.

Abban az esetben, ha a fájdalom intenzitása nő vagy a fájdalom egy hétnél tovább fennáll, keressünk orvosi segítséget. Minél hamarabb sikerül diagnosztizálni a problémát, annál hamarabb megkezdhető a személyre szabott, célzott terápia.

Gyógytorna kezelés

A gyógytorna kezelés a csípőízületi fájdalomnak fontos terápiás módszere, szinte minden esetben itt végződik a kezelés. A fájdalom okának megszüntetéséhez ugyanis gyógytornára és gyógytornászra van szükség.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top