Skip to content

A porckorong kitüremkedése nyaki porckorong kitüremkedés

Valószínűleg mindenkinek természetes, hogy nyakcsigolyái vannak, azonban jelentős szerepet töltenek be. A mintegy 3,5-4,5 kg súlyú fej megtartása mellett lehetővé teszik, hogy a fej teljes 180 fokban forogjon. Ez nagy terhet róhat a nyakcsigolyákra, a gerinc hét legérzékenyebb csontjára. Mindezek ismeretében logikusnak tűnik, hogy a nyakkal időről időre problémák adódhatnak. A nyak csontjait érintő egyik legsúlyosabb állapot a porckorong kitüremkedés.

A csontok

Ha valaha látta már közelebbről a pulyka vagy csirke nyakának csontjait, bizonyára megfigyelte, hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a kis csigolyacsontok és alkotják a gerincoszlopot. A csigolyák izmokkal és ínszalagokkal kapcsolódnak egymáshoz. A csigolyák gyűrű alakúak és üreges csatornát képeznek a gerincben, amely beburkolja és megvédi a gerincvelőt alkotó milliónyi idegszálat.

A gerincet összesen 24 csigolya alkotja, a felső hét a nyakban található, a gerinc felső része a nyaki gerinc. Alatta helyezkedik el a gerinc háti szakasza, ez alatt pedig az ágyéki szakasz. Gerincének ez a három szakasza alkotja a gerincoszlopot, az ágyéki szakasz alatt elhelyezkedő keresztcsonttal és farkcsonttal együtt.

Mi az a porckorong kitüremkedés?

A csigolyák között kocsonyás magot tartalmazó porckorong van, amely csillapítja az ütések hatásait és segíti a gerincet a mozgásban. A sérült porckorong kitüremkedhet/előboltosulhat a gerinccsatorna irányába. A porckorong rendszerint a csatorna egyik oldala irányába türemkedik (jobb vagy bal oldalra), ez okozza, hogy a porckorong kitüremkedés következtében valószínűleg a test csak egyik oldalán érez fájdalmat és bizsergést.

A  nyakban jelentkező porckorong kitüremkedés viszonylag fájdalommentes lehet. Vagy erős fájdalmat is okozhat a nyakban, valamint a vállban, mellkasban és karban. Okozhat továbbá zsibbadást vagy gyengeséget a karokban vagy ujjakban. Időnként ennek a fájdalomnak és zsibbadásnak a hatására azt gondolhatja, hogy szívrohama van.

Néhányan a porckorong kitüremkedés és porckorongsérv terminusokat helytelenül egymás helyettesítéseként használják. A porckorongsérv teljesen kiszakadt porckorongot jelent, a porckorong kitüremkedés pedig végül porckorongsérvvé alakulhat.

A porckorong kitüremkedés okai

A porckorongok igen erőteljes használatnak vannak kitéve. Idővel állapotuk romlani kezd és meggyengülnek. A porckorong kitüremkedés leggyakoribb oka a degeneratív porckorong betegség, amely gyakran gerinc oszteoartritiszt okoz.

Egyéb tényezők, amelyek a porckorong kitüremkedéséhez vezethetnek:

• izomhúzódás vagy sérülés
• elhízás
• dohányzás
• rossz testtartás
• mozgásszegény életmód

A protrusio, azaz a porckorong kitüremkedés diagnózisa

Amennyiben olyan fájdalommal küzd, amelyet porckorong kitüremkedés vagy porckorongsérv okozhat, orvosa fizikális vizsgálatot végez. Valószínűleg sor kerül egy vagy több képalkotó vizsgálatra is. Ezek kiterjedhetnek a következőkre: gerincröntgen, komputertomográfia (CT vagy CAT), és mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI).

Kezelési módok

Szerencsére a porckorong kitüremkedés kezelésére számos mód létezik.

A konzervatív kezelést nem-műtéti kezelésnek is nevezzük. A személyre szabott gyógytorna, McKenzie torna enyhítheti az idegekre nehezedő nyomást.

nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen az elsődleges vényköteles gyógyszerek a porckorong kitüremkedés kezelésére. Erős fájdalom esetén orvosa felírhat Önnek izomlazítót vagy fájdalomcsillapítót.

A gerincbe adott kortizon injekciók (más néven az epidurális szteroid injekciók) hosszabb ideig enyhíthetik a fájdalmat.

A gerincsérv, azaz a porckorongsérv kezelésére számos műtéti eljárás létezik. A protrusioval, azaz porckorong kitüremkedéssel élő embereknek azonban, végül, csak mintegy 10 százaléka esetében van szükség műtétre.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top