Skip to content

Mi a középső háti szakasz, azaz középtáji hát fájdalma?

A középtáji hátfájdalom a nyak alatti és a bordakosár alsó vonala feletti területet érinti, melyet thoracalis gerincszakasznak hívunk. Ezen a szakaszon 12 gerinccsigolya található, a T1-től a T12-ig. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el.

A gerincoszlop védi a gerincvelőt. A gerincvelő egy hosszú, idegekből álló köteg, mely lehetővé tesz az agy és a test többi része közötti kommunikációt. A csigolyák, az izmok, a szalagok és a gerincben található porckorongok számos módon irritálhatják vagy megsérthetik az idegeket, hátfájdalmat okozva ezáltal.

A középtáji hátfájdalom tünetei

A középső háti szakasz fájdalma számos különböző tünetet ölel fel. A tünetek a fájdalom okától függnek. Néhány példa a leggyakoribb tünetekre:

 • izomfájdalom
 • tompa fájdalom
 • égető érzés
 • éles vagy szúró fájdalom
 • izomfeszülés vagy merevség

Az egyéb, súlyosabb tünetek közül a következők fordulhatnak elő:

 • bizsergés vagy zsibbadás a lábakban, a karokban vagy a mellkas területén
 • mellkasi fájdalom
 • a lábak és a karok gyengesége
 • széklet- és vizelettartási problémák

Mi okozza az alsó háti szakasz fájdalmát?

1. Helytelen testtartás

A gerincoszlopot érő ismétlődő nyomás a középső háti szakasz fájdalmához vezethet. A hátban található izmoknak és szalagoknak erőteljesen dolgozniuk kell, amikor hanyagul tartjuk a törzsünket. Ezeknek az izmoknak a túlerőltetése fájdalomhoz vezethet.

2.Elhízás

Egy 95 tanulmányt átfogó metaanalízis, mely a testsúly és az alsó háti szakasz fájdalmának kapcsolatát vizsgálta, pozitív korrelációt talált az elhízás és a hátfájdalom között. A hátfájdalom kockázata a testsúly gyarapodásával együtt növekszik.

3. Rándulás vagy húzódás

A rándulás az ínszalagok szakadását vagy túlnyújtását jelenti, a húzódás pedig az izmok vagy inak szakadását vagy túlnyújtását. A nehéz tárgyak gyakori emelgetése, különösen, ha helytelen testtartássavégezzükl, könnyen vezethet a hát területének rándulásához vagy húzódásához. Rándulás vagy húzódás egy roszz, hirtelen mozdulat következtében is kialakulhat.

4. Elesés vagy egyéb sérülés

A középső háti szakasz kisebb valószínűséggel fog sérülést szenvedni, mint a cervicalis (nyaki) és a lumbalis (alsó háti) gerincszakasz. Ennek oka, hogy a háti szakasz merevebb struktúrával rendelkezik. Ezek a sérülések a következő okok miatt szoktak bekövetkezni:

 • komoly esés (például lépcsőről vagy magasból)
 • autóbaleset
 • tompa erőbehatás okozta trauma
 • sportsérülés

A thoracalis gerincszakasz sérülése bárkivel előfordulhat, azonban az idősek fokozottabb kockázatnak vannak kitéve. Ha egy eset után hátfájdalmat tapasztalunk, azonnal keressük fel kezelőorvosunkat.

5. Porckorongsérv

Porckorongsérv akkor fordul elő, amikor a porckorong belső, zselészerű anyaga kitüremkedik és a porcgyűrű külső részéhez nyomódik, nyomást gyakorolva az idegre. 

Az idegre nehezedő nyomás fájdalomhoz, bizsergéshez és zsibbadáshoz vezethet a középső háti szakaszon, valamint azokon a területeken, amelyeken az érintett ideg áthalad, például a lábakban.

6. Oszteoartritisz 

Az oszteoartritisz (OA) egy degeneratív ízületi betegség, ami akkor alakul ki, amikor az ízületeket körülvevő porc elkopik, melynek következtében a csontvégek egymáshoz dörzsölődnek. A Center for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 30 millió felnőtt szenved oszteoartritisztől. Ez a rokkantság vezető oka az amerikai felnőttek körében.

7. Öregedés

Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel fog hátfájdalmat tapasztalni. Az American Association of Retired Persons adatai szerint a hátfájdalom a 30 és 50 év közötti korosztálynál fordul elő a leggyakrabban. Az öregedés folyamata természetes módon megviseli a testet beleértve az elvékonyodó csontokat, a csökkenő izomtömeget és az ízületi folyadék mennyiségének csökkenését a gerincben. Ezek mind hátfájdalom kialakulásához vezethetnek.

8. Törések 

Csigolyatörések leggyakrabban traumát, például esést, autóbalesetet vagy sportsérüléseket, követően fordulnak elő. Törés nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan embereknél, akik alacsony csontsűrűséggel rendelkeznek, ahogyan az oszteoartritiszben szenvedőknél is.

A törések súlyos fájdalomhoz vezethetnek a középső háti szakaszon, ami mozgás hatására rosszabbodik. Ha inkontinenciát, bizsergést vagy zsibbadást tapasztalunk, akkor lehetséges, hogy a törés a gerincvelőt is érinti.

A csonttörések súlyos sérülésnek számítanak és gyakran azonnali ellátást igényelnek. A kezelési lehetőségek magukban foglalják a merevítő viselését, a fizioterápiát és a műtét lehetőségét is.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top