Skip to content

A bal oldali nyaki fájdalom

A bal oldali nyaki fájdalomnak számos oka lehet az izomhúzódástól kezdve az idegbecsípődésig. A legtöbb kiváltó ok nem súlyos.

A nyakfájdalmat nagy valószínűséggel egy szokatlan alvó pozíció okozza vagy az, hogy olyan szögen tartjuk a nyakunkat, ami túlerőltetni a nyakizmokat és az inakat az érintett oldalon.

Legtöbb esetben a bal oldali nyaki fájdalom magától vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatására és pihenésre elmúlik. Ha erős fájdalmaink vannak, ha a fájdalom sérülés következménye, vagy ha egy hétnél tovább tart, keressük fel kezelőorvosunkat.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon bal oldali nyaki fájdalom leggyakoribb és legritkább kiváltó okairól, valamint az állapot diagnosztizálásáról és kezeléséről.

Gyakori kiváltó okok Kevésbé gyakori kiváltó okok Ritka kiváltó okok
Gyulladás Nyaki gerinctörés Gerincvelő tumorok
Izomhúzódás Nyaki porckorong elváltozások Veleszületett rendellenességek
Idegbecsípődés Nyaki porckorongsérv
Ostorcsapás sérülések Meningitis
Akut nyaki merevség Reumatoid artritisz
Oszteoporózis
Fibromialgia
Gerincszűkület
Szívroham

A baloldali nyaki fájdalom gyakori okai

Gyulladás

A gyulladás a szervezet válasza a sérülésre vagy fertőzésre, amely okozhat fájdalmat, duzzanatot, merevséget, érzéketlenséget vagy egyéb tüneteket.

Gyakran a nem-szteroid gyulladáscsökkentők jelentik az első vonalbeli védekezést a fájdalom és a gyulladás rövid távú kezelésében. A legtöbb ilyen gyógyszer vény nélkül is megvásárolható.

Izomhúzódás

Ha órákat görnyedünk a számítógép fölött, tartjuk a telefonunkat a fülünk és a vállunk között vagy más módon erőltetjük túl a nyakizmainkat, az könnyedén fájdalomhoz vezethet a nyak bal oldalán.

A legtöbb izomhúzódás sikeresen kezelhető otthon, pihenéssel, jegeléssel, nyomáskifejtéssel és polcolással (Rest, ice, compression and elevation, RICE).

Idegbecsípődés

Idegbecsípődés (nyaki radiculopathia) a nyaki ideg irritációja esetén fordul elő, vagy akkor, ha az ideg összepréselődik, ahogyan kilép a gerincvelőből. Ha a bal oldalon helyezkedik el, akár érzéketlenséget vagy fájdalmat is okozhat a bal vállban.

Ostorcsapás sérülések

Ostorcsapás sérülést olyankor szenvedhetünk el, amikor a fejünk erőteljesen előre-hátra csapódik. Ez előfordulhat egy futball ütközés, egy autóbaleset vagy egy hasonlóan durva baleset következtében.

Az ostorcsapás sérülések gyakran vezetnek fájdalmas nyaksérülésekhez. A nyaki merevség és fejfájás az ostorcsapás sérülések leggyakoribb tünetei között találhatók.

Az orvosok jellemzően vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat írnak fel a tünetek enyhítésére, például acetaminophent (Tylanol) vagy aszpirint (Bufferin). Súlyosabb sérülések esetében szükség lehet vényköteles fájdalomcsillapítókra vagy izomlazítókra az izomgörcs csökkentése érdekében.

A gyógyszeres kezelés mellett alkalmazhatunk hideg vagy meleg borogatást is a sérült területre.

Nyakmerevítőt is kaphatunk a nyak stabilan tartása érdekében. A nyakmerevítőt csak a sérülést követő néhány napban szabad használni és egyszerre legfeljebb három órá át lehet rajtunk.

Akut nyaki merevség

Akut nyaki merevség a nyakizmok hirtelen összehúzódása esetén fordul elő, amikor a fej egyik oldalra kicsavarodik.

Ez általában fájdalomhoz vezet a nyak egyik oldalán és egy kicsavarodott testhelyzetben, megfelelő nyaki alátámasztás nélkül történő alvás súlyosbíthatja. Emellett okozhatja még a helytelen testtartás is, valamint, ha túl sokáig tesszük ki hidegnek.

A húzás, a nyújtó gyakorlatok és a masszázs segíthet a fájdalom enyhítésében. Továbbá, javasolt még a meleg borogatás is.

A bal oldali nyaki fájdalom kevésbé gyakori okai

Nyaki gerinctörés

A gerinc felső szakaszának hét csigolyáját nyaki csigolyáknak nevezzük. A nyaki gerinctörés, melyet nyaktörésnek is hívunk, sport közbeni durva testi kontaktusok, komoly esések, jármű balesetek vagy más traumatikus sérülések hatására következik be.

A legkomolyabb veszély nyaktörésnél a gerincvelő esetleges sérülése.

Nyaki porckorong elváltozás

A gerincben található csontok között kemény, de rugalmas porckorongok helyezkednek el, melyek ütközés elnyelőként szolgálnak a csigolyák számára.

A porckorongok szélén található az annulus fibrosis, egy kemény struktúra, ami magába zárja a folyadékkal teli magot, a nucleus pulposust.

Idővel ezek a lemezek egyre rugalmatlanabbá válnak.  Az annulus fibrosis elváltozhat és elszakadhat, melyek következtében a nucleus pulposus anyaga nekinyomódhat a gerincvelőnek vagy egy ideggyöknek, ami nyakfájdalomhoz vezethet.

Porckorongsérv

A porckorongsérv akkor következik be, amikor a porckorong külső kemény rétege kiszakad, melynek következtében a nucleus pulposus kitüremkedik és nekinyomódik egy idegnek vagy a csigolyák által körülölelt gerincvelőnek.

A nyakfájdalom mellett ez az állapot okozhat még érzéketlenséget, gyengeséget vagy bizsergést, ami kisugározhat a karokba.

Meningitis

A meningitist általában vírusfertőzés okozza, azonban vannak bakteriális, gombás és paraziták által okozott típusai is ennek a gyulladásos betegségnek. A meningitis nyaki fájdalmat és merevséget, valamint fejfájást okozhat.

A kezeletlen bakteriális meningitis duzzanat és roham kialakulásához vezet az agyban.

Reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz egy gyulladásos betegség, ami körülbelül 1,3 millió amerikait érint. A betegség károsítja a szinoviális hártyát és fájdalomhoz, merevséghez, érzéketlenséghez és izomgyengeséghez vezethet.

Az állapot által okozott fájdalmat a nyak jobb vagy bal oldalán, vagy középen érezhetjük attól függően, hogy az ízület melyik része érintett.

Oszteoporózis

A csont elvékonyodását okozó betegség, az oszteoporózis, nem mindig okoz tüneteket, azonban növeli a nyaki gerincszakasz fájdalmas töréseinek valószínűségét.

Fibromialgia

A fibromialgia kiváltó oka ismeretlen és minden egyes embert érint, csak más, más formában. Fájdalomhoz vezethet a nyakban vagy akár az egész testben, a kezelése pedig kihívást jelenthet.

Gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna szűkület a gerincvelő vagy a gerincvelőből kilépő idegek becsípődéséhez vezethet. Ez az állapot, melyet az oszteoartritisz okoz, előfordulhat a nyaki csigolyákban vagy végig lefele a gerinc mentén az alsó háti szakaszig.

Szívroham

Egyes esetekben a nyak bármely részén tapasztalt fájdalom szívroham jele lehet. Általában vannak egyéb észrevehető tünetek is, mint például fájdalom az állkapocsban, a karokban és a hátban, valamint légszomj, hányinger és hideg verejtékezés.

Nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, hogy a szívroham tünetei között nem szerepel a mellkasi fájdalom.

A bal oldali nyaki fájdalom ritka okai

Gerinc tumorok

A gerinc tumor egy olyan kinövés, ami a gerinccsatornában vagy a csigolyákban alakul ki. Lehet jóindulatú (benignus) vagy rákos, és fájdalom jelentkezhet a tumor helyén.

Az izomgyengeség egy lehetséges másik tünet. A tünetek a tumor kezeléséig tovább rosszabbodhatnak.

Veleszületett rendellenességek

Számos különféle állapot érintheti az újszülött babákat, fájdalmat okozva a nyak bal oldalán és egyéb hasonló tüneteket. Ezek a következők lehetnek:

 • veleszületett torticollis, melynél a nyak a szülés során sérül meg
 • veleszületett gerincbetegségek, melyek során előfordulhat a nyaki gerincszakasz abnormális eldeformálódása

Mikor szükséges orvost felkeresni

Ha a baloldali nyaki fájdalom egy hétnél tovább tart és nem reagál kezelésre, akkor érdemes orvossal megnézetni.

Ha a fájdalom elkezd a karokba és a lábakba kisugározni, vagy érzéketlenséget, zsibbadást tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz, amilyen gyorsan csak tudunk. A fejfájással együtt jelentkező nyakfájdalmat szintén érdemes azonnal kivizsgáltatni.

Amennyiben a nyakfájdalom egyértelműen baleset következménye, például autóbaleseté, elesésé vagy sportsérülésé, azonnal keressünk orvosi segítséget.

A bal oldali nyaki fájdalom diagnosztizálása

Ha bal oldali nyaki fájdalommal keressük fel orvosunkat, legelőször fizikális vizsgálatot fog végezni. Meg fogja vizsgálni a mozgástartományt, a terület érzékenységét, duzzanatát, érzéketlenségét, gyengeségét és a fájdalmat okozó meghatározott területeket.

Orvosa át fogja tekinteni kórelőzményét és kikérdezi az egyéb tapasztalt tüneteiről is.

A képalkotó eljárások alkalmazása szintén javasolt, melyek a következők:

 • röntgen
 • mágneses rezonancia vizsgálat (MRI)
 • komputertomográfia (CT)

Kezelése függ az állapottól, annak súlyosságától és az általános egészségi állapottól.

Az enyhébb nyaki fájdalom kezelésére próbáljuk ki a meleg borogatást vagy a fo

A baloldali nyaki fájdalom kezelése

A nyak megfelelő kezelésrró zuhanyt, melyet egyszerre körülbelül 20 percig alkalmazzunk az első két-három napban. Ezt követően alkalmazzunk jeges borogatást naponta több alkalommal 10-20 percen keresztül.

Házi gyógymódok

Az alábbiakban néhány egyszerű gyógymódot és életmódtippet találunk:

 • Végezzünk óvatos, lassú nyújtásokat!
 • Próbáljuk ki a masszázst!
 • Aludjunk speciális nyakpárnával!
 • Alkalmazzunk gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mint például az ibuprofen (Advil)!
 • Ügyeljünk a helyes testtartásra ülés, állás vagy séta közben!
 • Úgy állítsuk be a székünket, hogy a monitor szemmagasságban legyen!
 • Aludjunk úgy, hogy a fejünk és a nyakunk a törzsünkkel egyvonalban legyen!
 • Kerüljük a nehéz bőröndök vagy tárgyak cipelését, melyek az egyik vállunkat lefele húzzák!

Fizioterápia, gyógytorna

Lehetséges, hogy fizioterápia szükséges a fájdalom enyhítéséhez. Emellett meg fogunk tanulni bizonyos gyakorlatokat, testtartásbeli változtatásokat és egyéb kiigazításokat, hogy jobban érezzük magunkat és megelőzzük a jövőbeli problémákat. Szakember segítségével végzett egyéni gyógytorna hatékony kezelési lehetősége a nyaki panaszoknak.

Kortikoszteroid injekciók

Elképzelhető, hogy szükség lesz valamilyen beavatkozásra a fájdalom csökkentése és a nyakprobléma korrigálása érdekében.

A fájdalom forrásától függően lehetséges, hogy orvosa kortikoszteroid injekciót fog adni az ideggyökökbe, az izmokba vagy a csigolyák közé a nyak bal oldalán, hogy csökkentse a fájdalmat és a gyulladást.

Műtét

Ha az ideggyökök vagy a gerincvelő nyomás alatt vannak, vagy valamilyen törést kell rendbe hozni, akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Egyes esetekben elegendő lehet nyakmerevítő viselése a nyaki gerincszakasz stabilan tartása érdekében, addig amíg, műtéti beavatkozás nélkül meggyógyul.

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

A nyak bal oldalán jelentkező nem specifikus fájdalom, mely azt jelenti, hogy a fájdalmat nem valamilyen konkrét sérülés vagy állapot okozza, előfordulása igen gyakori.

A nem specifikus nyakfájdalom az emberek két harmadát érinti bizonyos életszakaszokban, leginkább középkorban.

Az izomhúzódás vagy hasonló okok miatt kialakuló nyakfájdalom nagytöbbsége néhány nap pihentetés után elmúlik. Ha a fájdalom egy hétnél tovább tart vagy egyéb tünetek kísérik, keressünk orvosi segítséget.

A fájdalom lehet olyan izomhúzódás következménye is, amelynek gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, azonban az orvosi kivizsgálással elkerülhető a találgatás, hogy esetleg valami súlyosabb állapot okozza-e a fájdalmat.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top