Skip to content

A gerinctorna népszerű mozgásforma

A gerinctorna miért hasznos?

A gerinctorna a napjainkban jellemző mozgásszegény életmódból fakadó derék- és hátfájdalmak megelőzésére, ill. a kisebb panaszok megszüntetésére szolgál.

 • Segíti megőrizni a gerinc egészségét.gerinctorna
 • Javítja testtartást, a mozgáskoordinációt és a törzs rugalmasságát.
 • Helyreállítja a gerinc mobilitását.
 • Formálja az alakot.
 • Javítja az állóképességet.
 • Kedvező hatása viszonylag korán, már néhány alkalom után érezhető. Fiatalabb és idősebb korosztály is egyaránt végezheti.

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja. A gerinctorna gyakorlatok otthon végezve támogatják a test harmonikus fejlődését, a jó közérzet fenntartását. A gerinctorna kiválóan alkalmas testedzésre, megelőzésre és rehabilitációra is.

Hogyan végezhetünk gerinctorna gyakorlatokat?

* Tornázhatunk otthon, önállóan

Megelőzési céllal érdemes kezdő gyakorlatokkal próbálkozni. Ingyenesen letölthető gerinctorna gyakorlatok vagy DVD-k, videók nagy segítségünkre lehetnek az otthoni tornában. Gerinctorna letöltés ezen a linken.

* Részt vehetünk csoportos gerinctorna foglalkozáson

A rendszeresség hasznos lehet ahhoz, hogy beépüljön a mozgás az életünkbe. Keressünk lakóhelyünk, munkahelyünk közelében számunkra megfelelő csoportos gerinctornát, gerinctréninget!

* Egyéni gerinctorna

Amennyiben már konkrét mozgásszervi panaszunk is van, érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki egyéni, személyre szabott programot állít össze számunkra. Bármennyire is jót tesz a sport, a fizikai aktivitás, a nem megfelelő, az ízületeket túlterhelő edzésformával árthatunk is magunknak. Ezért meglévő panaszok esetén mindenképp érdemes gyógytornász szakemberrel hozzákezdeni a panaszok enyhítésére szolgáló gerinctornához.

Az egyéni program személyre szabott gyakorlatai enyhítik a panaszokat. Rendszeres végzésük hosszabb távon a kiváltó okokat akár meg is szüntetheti. A szakember által összeállított gyakorlatok, gyakorlat-sorok a gerinc melletti izmokat nyújtják, lazítják, erősítik. A megmozgatásukkal javul ezen területeknek a keringése, oxigénellátása. A letapadt izmok által elnyomott idegek felszabadulnak. Az erősödő izmok tartást adnak a megviselt csigolyáknak, az optimálishoz sokkal inkább közelítő testtartás alakul ki, megszűnik a rossz testtartás következtében fennálló egyenlőtlen terhelés.

Milyen problémák esetén javasolt a gerinctorna ?

 1. hátfájás
 2. derékfájás
 3. váll és nyakproblémák
 4. enyhébb gerincproblémák
 5. enyhébb tartásproblémák
 6. irodai életmódból eredő elváltozások
 7. térd, csípő problémák

Gerinctorna McKenzie torna

A két kifejezés a köztudatban olykor összemosódik, de jó tudni, hogy különböző célú mozgásformáról van szó.

A gerinctorna általában a test nagyobb részére hat, bár természetesen végezhetünk lokálisan ható gyakorlatokat, amik kifejezetten egy testrészre irányulnak (nyaktorna, válltorna stb.). A gerinctorna ugyanakkor általában hat a gerincre, javítja a testtartást, segíti a mozgásszervi panaszok kialakulásának megelőzését.

A McKenzie torna célirányos, személyre és problémára szabott gyakorlatokat jelent. A McKenzie torna eredménye lehet: a gerincsérv és egyéb gerincpanaszok nagymértékben csökkenthetők, méghozzá műtét nélkül. A torna során az aktív, személyre szabott gyakorlatok révén a beteg maga tudja enyhíteni fájdalmát. A gyakorlatok végzésével a probléma kimenetelére is hatással van, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja csökkenteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az elért állapot stabilizálása.

Gerinctorna gerincferdülésre

Enyhe gerincferdülés esetén célirányos gerinctorna gyakorlatokkal javítható a testtartás. A legcélravezetőbb, ha egyéni gerinctornát végzünk szakértő gyógytornász segítségével, aki személyre tudja szabni a gerinctorna gyakorlatokat.

Közepesen súlyos elváltozás esetén már mindenképp szakterápiára, méghozzá Schroth tornára van szükség.

A kezelések során a gerinc aktív nyújtásával elért testhelyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el. Ezt követően ezen testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést, valamint nyújtást alkalmazunk. A Schroth gyógytorna segítségével, a csavarodás csökkenése, a görbület felegyenesítése és a korrigált helyzet stabilizálása érhető el.
A terápia eredménye lehet az operáció elkerülése (ez akár az esetek 90%-ában), a progresszió megelőzése, a légzésfunkció javulása, a fájdalom csökkenése.

Gerinctorna letöltés

Próbálja ki otthon kockázatmentesen gerinctorna gyakorlatainkat. Amennyiben tetszenek, azok a későbbiekben igény szerint bővíthetők.

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top