skip to Main Content
36-30-190-7315 gyogytornaszinfo@gyogytornaszinfo.hu
Gerinctorna

A gerinctorna népszerű mozgásforma

A gerinctorna miért hasznos?

A gerinctorna a napjainkban jellemző mozgásszegény életmódból fakadó derék- és hátfájdalmak megelőzésére, ill. a kisebb panaszok megszüntetésére szolgál.

 • Segíti megőrizni a gerinc egészségét.gerinctorna
 • Javítja testtartást, a mozgáskoordinációt és a törzs rugalmasságát.
 • Helyreállítja a gerinc mobilitását.
 • Formálja az alakot.
 • Javítja az állóképességet.
 • Kedvező hatása viszonylag korán, már néhány alkalom után érezhető. Fiatalabb és idősebb korosztály is egyaránt végezheti.

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja. A gerinctorna gyakorlatok otthon végezve támogatják a test harmonikus fejlődését, a jó közérzet fenntartását. A gerinctorna kiválóan alkalmas testedzésre, megelőzésre és rehabilitációra is.

Hogyan végezhetünk gerinctorna gyakorlatokat?

* Tornázhatunk otthon, önállóan

Megelőzési céllal érdemes kezdő gyakorlatokkal próbálkozni. Ingyenesen letölthető gerinctorna gyakorlatok vagy DVD-k, videók nagy segítségünkre lehetnek az otthoni tornában. Gerinctorna letöltés ezen a linken.

* Részt vehetünk csoportos gerinctorna foglalkozáson

A rendszeresség hasznos lehet ahhoz, hogy beépüljön a mozgás az életünkbe. Keressünk lakóhelyünk, munkahelyünk közelében számunkra megfelelő csoportos gerinctornát, gerinctréninget!

* Egyéni gerinctorna

Amennyiben már konkrét mozgásszervi panaszunk is van, érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki egyéni, személyre szabott programot állít össze számunkra. Bármennyire is jót tesz a sport, a fizikai aktivitás, a nem megfelelő, az ízületeket túlterhelő edzésformával árthatunk is magunknak. Ezért meglévő panaszok esetén mindenképp érdemes gyógytornász szakemberrel hozzákezdeni a panaszok enyhítésére szolgáló gerinctornához.

Az egyéni program személyre szabott gyakorlatai enyhítik a panaszokat. Rendszeres végzésük hosszabb távon a kiváltó okokat akár meg is szüntetheti. A szakember által összeállított gyakorlatok, gyakorlat-sorok a gerinc melletti izmokat nyújtják, lazítják, erősítik. A megmozgatásukkal javul ezen területeknek a keringése, oxigénellátása. A letapadt izmok által elnyomott idegek felszabadulnak. Az erősödő izmok tartást adnak a megviselt csigolyáknak, az optimálishoz sokkal inkább közelítő testtartás alakul ki, megszűnik a rossz testtartás következtében fennálló egyenlőtlen terhelés.

Milyen problémák esetén javasolt a gerinctorna ?

 1. hátfájás
 2. derékfájás
 3. váll és nyakproblémák
 4. enyhébb gerincproblémák
 5. enyhébb tartásproblémák
 6. irodai életmódból eredő elváltozások
 7. térd, csípő problémák

Gerinctorna McKenzie torna

A két kifejezés a köztudatban olykor összemosódik, de jó tudni, hogy különböző célú mozgásformáról van szó.

A gerinctorna általában a test nagyobb részére hat, bár természetesen végezhetünk lokálisan ható gyakorlatokat, amik kifejezetten egy testrészre irányulnak (nyaktorna, válltorna stb.). A gerinctorna ugyanakkor általában hat a gerincre, javítja a testtartást, segíti a mozgásszervi panaszok kialakulásának megelőzését.

A McKenzie torna célirányos, személyre és problémára szabott gyakorlatokat jelent. A McKenzie torna eredménye lehet: a gerincsérv és egyéb gerincpanaszok nagymértékben csökkenthetők, méghozzá műtét nélkül. A torna során az aktív, személyre szabott gyakorlatok révén a beteg maga tudja enyhíteni fájdalmát. A gyakorlatok végzésével a probléma kimenetelére is hatással van, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja csökkenteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az elért állapot stabilizálása.

Gerinctorna gerincferdülésre

Enyhe gerincferdülés esetén célirányos gerinctorna gyakorlatokkal javítható a testtartás. A legcélravezetőbb, ha egyéni gerinctornát végzünk szakértő gyógytornász segítségével, aki személyre tudja szabni a gerinctorna gyakorlatokat.

Közepesen súlyos elváltozás esetén már mindenképp szakterápiára, méghozzá Schroth tornára van szükség.

A kezelések során a gerinc aktív nyújtásával elért testhelyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el. Ezt követően ezen testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést, valamint nyújtást alkalmazunk. A Schroth gyógytorna segítségével, a csavarodás csökkenése, a görbület felegyenesítése és a korrigált helyzet stabilizálása érhető el.
A terápia eredménye lehet az operáció elkerülése (ez akár az esetek 90%-ában), a progresszió megelőzése, a légzésfunkció javulása, a fájdalom csökkenése.

Gerinctorna letöltés

Próbálja ki otthon kockázatmentesen gerinctorna gyakorlatainkat. Amennyiben tetszenek, azok a későbbiekben igény szerint bővíthetők.

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top