Skip to content

A versenyszerű sportolás jelentős megterhelést jelent nemcsak az ízületeknek, hanem az egész szervezetnek.  Ennek hosszú- és rövidtávú hatásai egyaránt vannak. Általánosságban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyszerűen túl nagy az igénybevétel, amire a mozgató- és támasztórendszer (és természetesen egész szervezetünk) különböző módokon reagál.

Versenysport gyermekkorban:

Az élsportra való felkészülés és gyakran már a versenyzés is gyermekkorban kezdődik. Mivel a szervezet ekkor még fejlődésben van, sokkal érzékenyebben reagál az őt ért hatásokra. Ez azzal az előnnyel jár, hogy bizonyos korban sokkal jobban fejleszthetők egyes képességek, tulajdonságok, de ugyanakkor az egyoldalú, vagy akár csak a túlzott megterheléssel jelentős és hosszú távú károsodást lehet okozni. A mozgásfejlődés kritikus fázisai szerint változó, hogy mely szakaszban mire érzékenyebb az idegrendszer, a csontok, az izomzat, így döntő fontosságú, hogy mikor milyen hatás éri a fejlődésben lévő szervezetet.

Mi vezethet sérüléshez? Melyek a kockázati tényezők?

 • elégtelen felkészülés
 • túledzettség:A versenyidőszak második felében ugyanis megnő a sérülések kockázata, amit leginkább a fáradtsággal magyaráznak.
 • stressz: maga a versenyhelyzet, és a folyamatos nagy megterhelés következménye
 • alkat: például az egyéni pszichés beállítódás
 • bioritmus: Ez a természetes ciklikusság – mely fizikai, érzelmi és intellektuális szintünkben is megfigyelhető – hullámzásával időről időre csökkentheti a teljesítményt, a koncentrációs képességet, így akár balesetet is okozhat. A bioritmus természetes változását megzavarhatja az időeltolódás, de a földrajzi fekvés megváltozása is – ide tartozik például a tengerszint feletti magasság és a klíma. Az alkalmazkodóképesség növelésével azonban valamilyen mértékben csökkenthetők ezen rizikótényezők.

Mitől jön létre a sérülés?

 • egyszeri hirtelen megerőltetésnél
 • folyamatos túlzott megterheléstől: a kialakult apró sérüléseknek, ún. microtraumáknak nincs idejük regenerálódni, ezért egymásra halmódnak, ami egy idő után az adott szövet elfajulásához, károsodásához vezet
 • sportbaleseteknél: itt a kis sérüléstől a polytraumáig bármi előfordulhat

Sérülések beosztása

 • enyhe: 1-2 héten belül, maradványtünetek nélkül gyógyuló
 • közepes: több hónapra van szükség a sportoláshoz, és már érintett a munkaképesség visszanyerése is
 • súlyos: amikor eredményes versenyzés már nem lehetséges többé, és valószínűleg a munkaképesség is maradandóan csökken

Az egyes sportágakra jellemző legfőbb sérüléstípusok:

futball  láb, térd, fej, lábszár, agyrázkódás
ökölvívás  fej, kéz és törzs
birkózás  törzs, vállízület környéke, fej
atlétika, torna  boka, lábfej, alkar, csukló, fáradásos combnyaktörés, Achilles ín sérülés
kézilabda  ujjak
síelés, snowboard  gerinc, térd, fej, kulcscsont, csukló
snowboard gerinc(csigolyatörés, gerincvelő sérülés), agyrázkódás
vívás  térd, boka
motorsportok  gerincsérülések (gerincvelő haránt lézió)
judo elülső keresztszalag sérülés

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top