Skip to content

nyirokkeringési zavar a nyirokrendszer elégtelen működését jelenti.

nyirokrendszer nyirokcsomókból és nyirokerekből áll, melyek elvezetik a test szöveteiben felgyülemlett folyadékot. A nyirokfolyadék méreganyagokat, immunsejteket és bomlástermékeket szállít a nyirokcsomókhoz. A nyirokerek segítenek fenntartani a test folyadékegyensúlyát azáltal, hogy az átszűrt nyirokfolyadékot visszajuttatják a véráramba.

A nyirokrendszer elégtelen működése esetén a szövetekben duzzanat jön létre a bennük felgyülemlett folyadék következtében. Ezt nevezzük nyiroködémának. A duzzanat leggyakrabban a karokban vagy a lábakban jelenik meg, azonban a test egyéb részeit is érintheti. A nyiroködéma kialakulhat valamilyen a nyirokrendszert érintő veleszületett rendellenesség következményeként. Ezt veleszületett vagy elsődleges nyiroködémának nevezzük. A nyiroködéma azonban számos egyéb komplex genetikai rendellenesség következtében is kialakulhat.
A nyirokkeringési zavar a legtöbb embernél krónikus állapotot eredményez, melynek progressziója azonban lassítható megfelelő kezeléssel.

Melyek a nyirokkeringési zavarok kialakulásának okai?

Az örökletes (elsődleges) és a másodlagos nyiroködéma kialakulásának számos különböző oka lehet.

Örökletes (elsődleges) nyiroködéma

Az örökletes nyiroködémát elsődleges nyiroködémának is nevezik. Ez kevésbé gyakori, mint a másodlagos nyiroködéma. Az örökletes nyiroködéma nagyobb valószínűséggel alakul ki akkor, ha valamelyik családtagunknál már előfordult korábban.
Az örökletes nyiroködéma leggyakoribb formája a Meige-szindróma, mely az összes előforduló eset 80%-át teszi ki. A Meige-szindrómát egy genetikai mutáció okozza, mely a lábakat, a karokat, az arcot és a gégét érinti. Néhány embernél a körmök sárgás elszíneződéséhez vezet.
Az örökletes nyiroködéma egy másik típusa a Millroy-betegség. Ez a betegség a nyirokrendszert felépítő struktúrák fejlődési rendellenességét okozza.

Másodlagos nyiroködéma

A mellrák kezelésében alkalmazott masztektómia a másodlagos nyiroködéma kialakulásának egyik leggyakoribb oka. A sebészek gyakran eltávolítják a hónaljban található nyirokszövetet az elrákosodott mellszövettel együtt. A karokból kiáramló nyirokfolyadéknak keresztül kell haladnia a hónaljon. Ha eltávolítják erről a területről a nyirokcsomókat, az nyirokkeringési zavarokhoz, ezáltal a karokban kialakuló duzzanathoz vezethet.

rák, valamint a sugárkezelés szintén nyiroködéma kialakulásához vezethetnek. A sugárkezelés és a műtétek következtében kialakuló tumorok és hegszövetek a nyirokrendszer károsodásához és sérüléséhez vezethetnek. Nyiroködéma kialakulhat a fejet és a nyakat érintő rákos megbetegedések kezelésének következtében is, mely az arc, a nyak, a szemek, valamint az ajkak duzzanatához vezethetnek.

Melyek a nyirokkeringési zavarok jelei és tünetei?

A nyirokkeringési zavarok fő jele a nyiroködéma. A nyiroködéma duzzanat kialakulásához vezet a karokban és a lábakban. Az ujjakban és a lábujjakban visszatartott folyadék következtében szintén duzzanat alakul ki. A fej és a nyak szövetei is érintettek lehetnek.

A duzzanat csökkentheti a mozgástartományt. Az érintett területen elnehezedettséget vagy tompa fájdalmat tapasztalhatunk.

A nyiroködéma további következményei:
• bőrelváltozások
• bőrelszíneződések
• hólyagosodás
• folyadékszivárgás a bőrön keresztül
• fertőzések

A fejet és a nyakat érintő nyiroködéma hatással lehet a látásra, valamint fülfájást és orrdugulást okozhat. Továbbá megnehezítheti:
• a légzést
• a nyelést
• a beszédet
• a nyálképzést

A veleszületett nyirokkeringési rendellenességben szenvedők esetében a tünetek már kora gyermekkorban megjelenhetnek, azonban van, hogy csak a serdülőkor kezdetekor vagy felnőttkorban, 35 éves kor után kezdődnek.

A másodlagos nyiroködéma tünetei bármikor megjelenhetnek a műtétet követően. A tünetek nagy része néhány hónappal vagy évvel a műtét után jelenik meg, egyes esetekben azonban akár még ennél is később.

Milyen komplikációkkal mutat összefüggést a nyiroködéma?

Néhány fertőzés, mint például a cellulitisz vagy a lymphangitisz a nyiroködémával együtt járhatnak.

cellulitisz egyfajta bakteriális bőrfertőzés, mely a nyiroködémával gyakran együtt járó bőrelváltozásokkal van összefüggésben, melynek köszönhetően a baktériumok bejutnak a mélyebb szövetekbe.

lymphangitisz a nyirokerek bakteriális, vírusos vagy gombás megbetegedésének következtében alakul ki.
A fertőzés tünetei többek között az érintett terület csíkokban vagy foltokban történő kivörösödése. Egyéb tünetek lehetnek például:
• láz
• viszketés
• hidegrázás

Hogyan diagnosztizálhatóak a nyirokkeringési zavarok?

Első lépésként orvosa fizikális vizsgálatot fog végezni, valamint áttekinti egészségügyi kórtörténetét.
Nyirokkeringési rendellenesség gyanúja esetén orvosa képalkotó vizsgálatot rendelhet el. Az egyik ilyen esetekben gyakran alkalmazott képalkotó vizsgálat a lymphangiogram, amely egy olyan röntgen vizsgálat, melynek során kontrasztanyag segítségével vizsgálják a nyirokcsomók és nyirokerek útját.

Orvosa a kontrasztanyagot a lábujjak közé vagy a lágyéki területre fogja beinjekciózni. A röntgenvizsgálat kimutatja a nyirokelvezető rendszerben található kóros eltéréseket. A hagyományos röntgenvizsgálat helyett végezhető MRI vizsgálat is.

Hogyan csoportosítjuk a nyiroködémákat?

A nyiroködémákat annak súlyosságától függően különböző stádiumokba soroljuk:
• 0. Stádium (látens). Nincsenek látható elváltozások, azonban az érzékelésben tapasztalhatóak fájdalommal, nyomásérzékenységgel járó változások.
• 1. Stádium (enyhe). Az érintett területen megjelenő duzzanat mértéke változó lehet a nap folyamán. Az ödémás rész megtartja az ujjbenyomatot (gödrösödő ödéma).
• 2. Stádium (mérsékelt). A duzzanatok tartósak, az érintett területek szivacsos tapintásúak. A bőr gyulladttá válik és megvastagszik.
• 3. Stádium (súlyos). A folyadék visszatartás folyamatossá válik. Az érintett terület megkeményedik és erőteljesen megduzzad. A bőrelváltozások nem visszafordíthatóak és gyakori a funkcióvesztés is.

Hogyan kezelhetőek a nyirokkeringési zavarok?

A kezelés célja a duzzanat csökkentése amilyen hamar és amennyire csak lehetséges, valamint az érintett terület mozgástartományának és funkciójának megtartása.

Otthoni lehetőségek

kompresszió egy rendkívül fontos kezelési módja a nyiroködémának. Az érintett végtag kompressziója elősegíti a nyirokfolyadék karokból és lábakból történő kiáramlását, valamint annak továbbáramlását a törzs irányába fenntartva ezáltal a normál keringést. A karra vagy a lábra helyezett elasztikus pólya vagy kompressziós ruhadarab folyamatosan nyomást gyakorol a duzzadt területre. Ennek köszönhetően csökken a végtag mérete és a bőr feszülése, valamint javul a mobilitás.

kompressziós ruhadarabok speciálisan megtervezett zoknik, harisnyák és ruha ujjak, melyek szorosan, ugyanakkor kényelmesen illeszkednek a duzzadt végtaghoz. Orvosa lehet, hogy javasolni fogja Önnek a duzzanat mértékének megfelelő kompressziós ruhadarab beszerzését.
A ruhadarab kompressziós fokozata a duzzanat mértékétől függ. A standard kompressziós ruhadarabok megvásárolhatóak a legtöbb gyógyszertárban vagy drogériában.
A kompressziós fokozatot higanymilliméterben (Hgmm) adják meg. Minél magasabb a kompressziós fokozat, annál nagyobb a nyomás.

Bár nem létezik iparilag meghatározott standard, rendszerint az alábbi besorolás használatos:
• Gyenge kompresszió (1. Osztály): 20 Hgmm alatt
• Mérsékelt kompresszió (2. Osztály): 20 és 30 Hgmm között
• Erős kompresszió (3. Osztály): 30 Hgmm felett

Leggyakrabban a fokozatos kompresszió javasolt. Ez alkalmazható a belebújós zokniknál és ruha ujjaknál vagy a házi készítésű pólyáknál. A fokozatos kompressziós ruhadarabok esetében a ruhadarab a kar vagy a láb törzstől legtávolabbi pontján a leglazább és fokozatosan szűkül a végtagon felfele haladva.

Amennyiben a beépített kompressziós ruhadarabok nem elérhetőek egy nyiroködéma szakértő meg tudja mutatni, hogy a pólya rétegzett felhelyezésével hogyan érhető el ugyanez a hatás. A végtagok törzstől távolabbi pontján szorosabb, szűkebb kell, hogy legyen a pólya több, egymást átfedő réteggel. Ahogyan felfele haladunk a végtagon a pólya egyre lazább, kevésbé szűk kell, hogy legyen egyre kevesebb egymást átfedő réteggel.

A pneumatikus kompresszió

A kompressziós terápia egy másik formája a pneumatikus kompresszió. A pneumatikus kompressziós kezelés során a kompressziós ruha egyes részei időzítetten felfújódnak, majd leeresztenek a nyirokfolyadék megfelelő áramlásának stimulálása érdekében.

Testmozgás

A testmozgás szintén segít a nyirokkeringési rendellenességek kezelésében. A testmozgás során az izmok összehúzódnak és ezek az összehúzódások nyomást gyakorolnak a nyirokerekre. Ez elősegíti a folyadék keresztüláramlását az ereken és csökkenti a duzzanat mértékét.

A nyiroködéma szakértők a következő gyakorlatokat javasolják az állapot javítása érdekében:
• az egyszerű ROM (range of motion) gyakorlatok, mint például a térdhajlítások vagy a csukló rotáció, segítenek megtartani a flexibilitást és a mobilitást
• a könnyű repetitív gyakorlatok szintén segítenek megakadályozni a folyadék karokba ás lábakba történő áramlását.

Próbáljuk ki a sétát, a jógát és a low-impact aerob mozgásformákat, mint például az úszás. Próbáljunk minden nap 20-30 percet mozogni a hét legtöbb napján. A testmozgás megkezdése előtt azonban konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Gyógytorna

Egyéni gyógytorna során szakember segít a célirányos, személyre szabott gyakorlatok kialakításában, kivitelezésében.

Fizikoterápiás kezelések

A különboző gépi kezelések stimulálják a nyirokrendszert, anti-ödéma hatással rendelkeznek, segítik az ödéma felszívódását. Ilyen kezelések a lágylézer (soft lézer) és az ultrahang terápia.

Az alacsony energiájú lézerterápiát többek között a mellrákkal összefüggő nyiroködéma kezelésére használják.
Ennek a kezelésnek az alkalmazásához gyógytornászra vagy más a nyiroködéma kezelésében jártas egészségügyi szakemberre van szükség. A kutatási eredmények szerint a kezelés hatásos a duzzanat, a fájdalom és a végtagok méretének csökkentésében.

Orvosi és műtéti eljárások

A nyiroködéma kezelésére általában a teljes dekongesztív terápiát (CDT) szokták javasolni a szakemberek. Ez számos alkotóelemből áll, melyek közül néhányat már említettünk korábban:
• kompressziós ruhadarabok
• bőrápolási szokások
• végtagok tornáztatása
• nyirokmasszázs
A nyirokmasszázs, más néven manuális nyirokdrenázs, egy olyan típusa a masszázs terápiáknak, melyet képzett nyiroködéma szakértő végez. A szövetek masszírozása lehetővé teszi a folyadék szabadabb áramlását.
A manuális nyirokdrenázs alkalmazásának gyakorisága a duzzanat mértékétől és elhelyezkedésétől függ, valamint attól, hogy az érintett terület mekkora mértékű mozgatást tolerál. Kezdetben általában heti 5-ször alkalmazzák a kezelést 3-8 héten keresztül, majd olyan gyakorisággal folytatják, amellyel fenntartható a javulás.
Egy szakértő abban is tud segíteni, hogy hogyan végezhetjük a kezelést otthon.
A manuális nyirokdrenázs nem javasolt cellulitisz vagy bármilyen egyéb bőrfertőzés vagy sérült bőr esetében.

zsírleszívás hatékony lehet olyan előrehaladott stádiumú nyiroködéma esetében, melynél más kezelési módok hatástalanok voltak. Egy 2015-ös tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a zsírleszívás csökkentheti a végtag méretét és javíthatja annak funkcióját, a jóllétet és az életminőséget.
Azonban az eljárást követően is szükség van a kompressziós ruhadarabok használatára a duzzanat csökkentése érdekében.
A bakteriális fertőzéssel együtt járó nyiroködémát először antibiotikummal kezelik. Az antibiotikumok segítenek a fájdalom és a duzzanat kezelésében, továbbá a fertőzés terjedését is megakadályozzák.

Hosszú távon milyen kilátásra számíthatnak a nyirokkeringési rendellenességben szenvedők?

A hosszú távú kilátások a betegség stádiumától, elhelyezkedésétől, a nyiroködéma okától, valamint az általános egészségi állapottól függnek.
A nyiroködéma egy folyamatosan fennálló állapot, mely folyamatos kezelést igényel. A legtöbb esetben egy bizonyos mértékű duzzanattal folyamatosan számolnunk kell, azonban a progresszió lassítható.
Fontos, hogy egy nyiroködémára szakosodott szakemberekből álló team-el dolgozzunk együtt, mely gyógytornászokból, sebészekből és más szakorvosokból áll. A nyiroködéma kezelésének legjobb módja a különböző kezelések és terápiák kombinált alkalmazása.

Hogyan működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top