Skip to content

Mi a porckorongsérv?

Porckorongsérv, porckorong kitüremkedés vagy gerincsérv? Nevezzük bárhogyan, ez az állapot rendkívüli fájdalommal járhat. A porckorongsérv előfordulása a fiatal és középkorú felnőttek körében a leggyakoribb. Kialakulását gyakran az egyébként egészséges gerincoszlopra nehezedő túl nagy nyomás okozza. A gerincet csontos csigolyák alkotják, amelyeket a zselészerű anyagból álló porckorongok választják el egymástól. nyaki radikulopátia

A porckorongok szerepe

• védik az ízületeket az erőhatásoktól,
• lehetővé teszik a gerinc mozgását,
• valamint biztosítják a csigolyák stabilitását.

Porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a porckorong belső puha magja (nucleus pulposus) a rostos külső gyűrűn (anulus fibrosus) kitüremkedik és ezáltal irritálja a környező idegeket.

A porckorongsérvet gyakran a következő mozdulatok váltják ki

• emelés,
• húzás,
• hajlás,
• fordulás, csavarodás.

rossz testtartás és a nem megfelelően kialakított munkakörnyezet szintén növelheti kialakulásának valószínűségét. Ha a porckorongsérv a gerinc bizonyos területén futó idegeket érinti, az adott ideg által kiszolgált testrészekben fájdalom és gyengeség kialakulásához vezethet.

Nyaki radikulopátia (ideggyöki bántalom)

A nyak vagy a gerincoszlop felső szakaszában kialakuló porckorongsérv a váll, kar és kéz irányába kisugárzó fájdalmat okozhat. Ezt a fájdalmat nevezzük nyaki radikulopátiának, azaz ideggyöki bántalomnak. A köznyelvben gyakran idegbecsípődésnek nevezik. A nyaki radikulopátia eredményezhet égő, bizsergő érzést, valamint gyengeséget a karban, vállban vagy kézben. Súlyosabb esetekben az érzékelés elvesztéséhez és bénuláshoz is vezethet.

Hogyan kezelhető a nyaki radikulopátia?

A porckorongsérv kezelésére számos megközelítés létezik. A legtöbb orvos fájdalomcsillapítást, pihentetést, fizioterápiát, egyéb konzervatív kezeléseket, elsősorban McKenzie tornát javasol, mielőtt a sebészi beavatkozást fontolóra vennék. Megfelelő gyakorlatokkal gyorsabban enyhíthető a porckorongsérv által okozott nyaki fájdalom.
A gyakorlatok célja, hogy visszatolja a porckorongot, minél távolabb az ideggyöktől. Megfelelő gyakorlatok összeállítását nyaki radikulopátia esetén mindenképp bízzuk szakemberre, azaz anatómia ismeretekkel rendelkező gyógytornászra.

Milyen mozgások kerülendők nyaki radikulopátia esetén?

A porckorongsérv gyógyulási folyamatában kerüljünk minden magas szintű fizikai terheléssel járó gyakorlatot, illetve mozgást. A futás, ugrálás, súlyemelés, vagy a testmozgás olyan formái, amelyek hirtelen heves mozdulatokat tartalmaznak, nagy mértékben növelhetik a fájdalmat és lassíthatják a gyógyulás folyamatát. Akár élethosszig tartó problémákat is okozhatnak.

Szokásos tevékenységei nagy részét továbbra is végezheti. Fontos, hogy változtasson az erőkifejtéssel járó tevékenységeken és nyakát olyan pozícióban tartsa, amely nem okoz fájdalmat. A kímélő gyakorlatok jótékony hatásúak a gyógyulási folyamatra, mivel növelik a gerinc vérkeringését, csökkentik a feszültséget és hozzájárulnak az erőnlét fenntartásához.

Hogya működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top