Skip to content

A helyes testtartás

tartásjavítástesttartás az a testhelyzet, amiben állás, ülés vagy lefekvés közben a testedet a gravitáció ellen megtartod. A jó testtartás magában foglalja a test megtanítását az állásra, sétálásra, ülésre és fekvésre, hogy a lehető legkevesebb teher nehezedjen a tartó izmokra és szalagokra mozgás vagy súly cipelése közben. A jó testtartás fenntartása magában foglalja a test megtanítását arra, hogyan mozogjon és működjön úgy, hogy a legkevesebb teher nehezedjen a testre. Fejleszti a test fiziológiás működését, miközben a megjelenést is javítja.

helyes testtartás fenntartásához szükséged van megfelelő izom rugalmasságra és erőre, normális ízületi mozgásterjedelemre a gerincben és a test egyéb területein, ahogyan hatékony tartó izmokra is, amelyek a gerinc minkét oldalán egyensúlyban vannak. Továbbá, fel kell ismerned a testtartási szokásaidat otthon és a munkahelyeden és szükség esetén dolgoznod kell a korrigálásukon.

A testtartásod egyaránt pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeidet. A jó testtartás magabiztosságot, egyensúlyt, fájdalommentes mozgást és megfelelő fiziológiás működést biztosít a testednek. A hanyag testtartás plusz megterhelést jelent a testnek, gerinc elváltozásokhoz és kisugárzó fájdalomhoz vezethet. A testtartás egyszerű korrigálásával javíthatunk az életminőségünkön és az általános egészségi állapotunkon. A jó testtartás elősegíti a mozgáshatékonyságot és állóképességet és az általános jóllét érzéséhez vezet.

A testtartás javításába befektetett energia megtérülése jelentős lesz a későbbi években. Egyszerűen nem hanyagolhatjuk el a testtartási szükségleteinket, különösen, amikor a megfelelő működésre való képességünk nagymértékben azon múlik, hogy milyen a testtartásunk.

A hát görbületei

Az egészséges hátnak három természetes görbülete van:

 • egy befele vagy előrefele irányuló görbület a nyaknál (nyaki görbület)
 • egy kifele vagy hátrafele irányuló görbület a felső háti szakaszon (háti görbület)
 • egy befele irányuló görbület az alsó háti szakaszon (ágyéki görbület)

A jó testtartás segít fenntartani ezeket a természetes görbületeket, míg a hanyag testtartás épp az ellenkezőjét eredményezi – ami igénybe veheti vagy húzhatja az izmokat és fájdalomhoz vezethet.

Miért kell törekedni a helyes testtartásra?

A helyes testtartás kulcsfontosságú összetevője az optimális egészségnek és jóllétnek. A jó testtartás legfontosabb előnye talán az, hogy javítja a belső szervek működését. Amikor az ember görnyedt testhelyzet vesz fel (a fej és a vállak előre esnek), a borda kosár lefele nyomja a belső szerveinket.

Közismert rövid távú hatásai az izom fájdalom, a nyaki fájdalom és a fejfájás. A hosszú távú hatások magukban foglalják a csökkent légző kapacitást, az emésztőszervi problémákat és a migrént. Ha a testtartási egyensúlytalanságok korrigálatlanul maradnak, annak további következményei lehetnek az egész testre nézve, mint például a gerinc elváltozás, az izom fájdalom és az ízületi gyulladás.

A helyes testtartás előnyei:

 • A csontokat és az ízületeket a helyes együttállásban tartja, hogy az izmainkat megfelelően és hatékonyan tudjuk használni.
 • Csökkenti az ízületi felszínek abnormális kopását, ami arthritiszhez vezethet.
 • Csökkenti a gerinc ízületeit összefogó ínszalagok terhelését.
 • Optimalizálja a légzést és a keringést.
 • Megelőzi a gerinc abnormális testhelyzetben való rögzülését (például egy abnormális oldalsó görbület vagy szkoliózis).
 • Megelőzi a kifáradást, mivel az izmainkat hatékonyabban használjuk, ami lehetővé teszi, hogy a test kevesebb energiát használjon fel.
 • Javítja a szervi funkciókat.
 • Megelőzi a fáradásból vagy túlhasználatból eredő problémákat.
 • Megelőzi a hátfájdalmat, a nyaki fájdalmat és a kisugárzó izomfájdalmat.
 • Hozzájárul a jó megjelenéshez.

A rossz testtartás három jele 

Ha a következő három következmény bármelyiket tapasztalod magadon, érdemes lenne egyeztetned egy időpontot testtartásjavító gyógytornára, gerinctornára. Három jel figyelmeztet arra, hogy rossz a testtartásod és, hogy valószínűleg egyensúlytalanság van a gerincedben.

 • Ülésképtelenség fájdalom nélkül egy órán át vagy annál hosszabb időn keresztül.
 • Állásképtelenség fájdalom nélkül egy órán át vagy annál hosszabb időn keresztül.
 • Fájdalom, feszülés, merevség vagy zsibbadás érzése reggel felkeléskor.

Hogya működik a gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői, az online és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök leginkább rendelőben állnak rendelkezésre.

Árak és finanszírozás

Több gyógytornászunknál SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Partnereinknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára

Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top